Tokyo, 8 ianuarie 2009 – valoarea muncii în Japonia şi în Occident, conform prim-ministrului Aso

Prim-ministrul japonez Taro Aso, un bun romano-catolic, a aderat cu entuziasm la filozofia japoneză care consideră că munca este o activitate care te îmbogăţeşte şi nicidecum una care te face să suferi.

Şeful guvernului conservator, cunoscut pentru discursul său franc, a comparat imaginea asupra muncii, vazută din perspectivele valorilor iudeo-creştine şi cele ale civilizaţiei japoneze, în timpul unei dezbateri ce a avut loc joi, în comisia parlamentară.

“Valorile noastre japoneze ne fac să considerăm importantă munca dură. Munca este un lucru bun. Aceasta perceptie este complet opusa aceleia a Vechiului Testament”, a spus acesta în timpul unei dezbateri privind criza economică apărută la nivel mondial.

El a adăugat că Japonia ar trebui să încerce să “împărtăşească filozofia ei şi celorlalte ţări.”

În decembrie, Aso a mai dezbătut acest subiect, într-un discurs ţinut în sudul Japoniei: “în Vechiul Testament, Dumnezeu îl pedepseşte pe Adam cu munca. Vechiul Testament, creştinismul, islamul. Dacă mai adăugaţi (…), aproximativ 70% din religii consideră munca drept pedeapsă”, a mai spus el.

În Kojiki, cartea de referinţă a shintoismului – veche religie din Japonia – mulţi zei sunt descrişi ca având un loc de muncă, iar cartea nu conţine noţiunea de pedeapsă asociată cu locul de muncă, precum în religiile de natură iudeo-creştine.

Aso este, totuşi, parte din minoritatea creştină a Japoniei, care reprezintă aproximativ 2% din populaţie, marea majoritate fiind shintoistă şi budistă.

Un sfert din angajaţii japonezi lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână şi mii de muncitori mor în fiecare an, ca urmare a surmenajului datorat exploatării din arhipelag.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.