Biserica rusă împotriva compromisurilor pe tema credinţei – mărturisirea cu catolicii – Mitropolitul Chiril

FOTO: Preoti ortodocsi la slujba Bobotezei în jurul unei Cruci sapate in gheaţă, in apropierea Manastirii Troite-Sergheiev Varnitschi din Rostov, Rusia (N-E Moscova), luni 19 ianuarie 2009.

Nu există loc de compromisuri în credinţă – a rostit la dialogul dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Catolică, Mitropolitul Chiril, suplinitor al Patriarhului de la Moscova, se spune într-un interviu al săptămânalului apărut miercuri, „Argumenti i Facti”.

“În Biserica Romano-Catolică, poziţia cu privire la multe aspecte legate de viaţa socială este mai aproape de punctul de vedere ortodox [decât cea a protestanţilor]. Dar, cunoaştem o serie de diferenţe de mărturisire, credinţă şi practică dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică. Nu pot fi făcute compromisuri în acest domeniu”, a mai spus acesta.

În ceea ce priveşte relaţiile cu alte confesiuni, ale Bisericii Ruse, “toate părţile sunt conştiente de diferenţele fundamentale existente”, a spus mitropolitului Chiril. “Şi simplul fapt că dialogăm, nu înseamnă că vom încerca să devenim o singură entitate”, a mai spus el.

“De exemplu, Rusia menţine relaţiile cu Statele Unite, dar aceasta nu înseamnă că urmăreşte să devină unul dintre Statele Americane”.

Ba chiar, „diferenţele dintre convingerile, mărturisirile şi practicile religioase din Biserica Ortodoxă şi credinţele străine, sunt acum în creştere”, a spus Mitropolitul Chiril. “Relaţiile au fost complet tăiate” cu unele dintre comunităţile protestante – Biserica Luterană din Suedia şi Biserica Episcopală din USA – din cauza recunoaşterii oficiale a homosexualilor”, a spus el.

Biserica Ortodoxă este “una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică, prin care Dumnezeu deschide drumul spre viaţa veşnică”, a încheiat acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.