O turla de 45 de tone a fost plasata in partea superioara a unei noi biserici ortodoxe din Columbia

Lacasuri Ortodoxe: din Columbia, SC (WIS) – SUA
O turla de 45 de tone a fost plasata in partea superioara a unei noi biserici ortodoxe din Columbia

Mai mult de jumatate din parohia Bisericii Ortodoxe Sfanta Treime s-a adunat sa vada transformarea lacasului ei, realizat intr-un nou stil bizantin.


Nu a fost deloc o treaba usoara. Strada Calhoun a fost blocata, pana cand cupola cu diametrul de 50 de picioare a fost asezata pe pozitie. Turla a fost construita jos, dupa care a fost ridicata cu o macara speciala, de partea superioara a structurii de otel. Structura include 20 de ferestre, care sunt fiecare de peste 8 picioare.

Proiectul a luat 12 ani, pana la realizare. Noul lacas ortodox va putea gazdui peste 500 de credinciosi, pe o suprafata de 9.500 picioare (la patrat) de constructie principala, varful cupolei ajungand la 60 de picioare inaltime fata de nivelulu solului.

Noua cladire este situata la intersectia strazilor Main si Richland, intr-un campus bisericesc deja existent. "Suntem incantati sa realizam acest proiect unic", spune Mark Hood, presedinte al Hood Construction. "Aceasta este o structura unica in Columbia si suntem mandri sa luam parte la actiune".

Firma de Arhitectura CJK Design Group din San Francisco, California, s-a bazat pe tehnicile de proiectare a bisericilor vechi traditionale. Combinand arhitectura secolului al VI-lea crestin, cu standardele tehnologice si artistice de proiectare, noul lacas ortodox reaminteste de arhitectura bizantina timpurie, cupola centrala fiind punctul focal. O cruce iustiniana din aur va fi asezata in cele din urma in varful turlei metalice.

Exteriorul cladirii va fi realizat din zidarie in piatra si stucco. "Ridicarea turlei reprezinta un reper major in viata comunitatii bisericii noastre si inseamna ca suntem cu un pas mai aproape de realizarea visului nostru privind noul lacas ortodox”, a spus parintele Michael Platanis.

Constructia a inceput in noiembrie 2009 si se asteapta sa fie finalizata la inceputul anului 2011. Proiectul va include, de asemenea, o capela atasata si o suprafata libera frontala.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.