publicat în: Arhivă

A fost aleasa prima femeie episcop din istoria bisericii evanghelice a Finlandei

A fost aleasa prima femeie episcop din istoria bisericii evanghelice a Finlandei

Biserica Luterana Evanghelica din Finlanda a ales-o pe Irja Askola, Episcop de Helsinki, la inceputul acestei luni, iunie 2010. Ea va deveni astfel prima femeie episcop de sex feminin, din istoria tarii, cand va prelua postul, in luna septembrie 2010.


Irja Askola l-a invins pe cel mai apropiat rival al ei, in runda finala, cu un numar de voturi de 591 contra 567. isi va prelua atributiile sale in septembrie, odata cu retragerea episcopului Eero Huovinen.

Askola, in varsta de 57 de ani, a devenit “preot” in Finlanda – prima femeie – inca din anul 1988. Ea este considerata liberala si sustine ca parteneriatele (cununiile) de acelasi sex trebuie binecuvantate de biserica.

Biserica Catolica Finlandeza, afirma in ziarul Kotimaa, ca prin selectarea unei femei in functia de episcop se va mari si mai mult distanta dintre cele doua biserici.

"Ne pare rau sa vedem ca o femeie a fost aleasa pentru a sluji ca episcop. Nu avem nimic personal cu Irja Askola, dar aceasta decizie intrerupe traditia", spune Teemu Sippo, episcopul romano-catolic al Bisericii Catolice din Finlanda.

Cu toate acestea, Sippo nu a spus ca va refuza sa lucreze cu Askola.

Biserica Ortodoxa Finlandeza afirma si ea ca este de acord cu punctul de vedere catolic. Arhiepiscopul Leo YLE a declarat, joi, 10 iunie 2010, ca Biserica Evanghelica Luterana s-a "distantat singura de biserica crestina internationala", prin aceasta decizie.

"Ca decizie teologica, este un pas inapoi in eforturile spre unitate", a mai spus el.

Bisericile Luterana si Ortodoxa sunt ambele acceptate de Stat. Potrivit statisticilor, in Finlanda, anul trecut 79,9% din populatie s-a inregistrat ca luterana, 1,1% ortodoxa si 1,3% ca apartinand altor biserici. Aproape 18% nu au nicio afiliere religioasa.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin