Arheologii au descoperit la Manastirea Cerneti ruinele unor chilii ale asezamantului episcopal

Foto: Informatia de Severin La Drobeta Turnu Severin arheologii au descoperit in imprejurimile Manastirii din satul Cerneti ruinele unor chilii care au apartinut fostului asezamant episcopal „Sfanta Treime”.

Directorul adjunct al Muzeului Regiunii „Portile de Fier”, Gabriel Craciunescu, a declarat astazi, 16 iunie 2010, ca au fost scoase la lumina patru straturi de constructii care au fost chilii ale calugarilor.


El a subliniat ca descoperirea are o importanta deosebita, deoarece demonstreaza ca de peste 340 de ani, aici, s-a utilizat ca material de constructii caramida legata cu mortar pe baza de ciment.

Manastirea „Sfanta Treime” din Cerneti, situata la doi kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, a fost construita in anul 1662 de voievodul Grigore Ghica, informeaza Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.

In plus, Informatia de Severin relateaza:

Grupul de arheologi ai Muzeului Regiunii Portilor de Fier din Drobeta-Turnu-Severin "se afla, de aproximativ o luna de zile, la Cerneti, unde executa lucrari arheologice in apropierea Manastirii „Sfanta Treime”.
"Cercetarea arheologica din curtea Manastirii „Sfanta Treime” din localitatea Cerneti a fost solicitata de Episcopia Severinului si Strehaiei. Timp de o luna de zile, patru ar­heologi, in frunte cu doctorul Gabriel Craciunescu, au cer­cetat fiecare centimentru de pamant pentru a scoate la ivea­la zidurile vechi ale cons­truc­tiilor. Rezultatul cercetarilor este unul foarte important pen­tru ca, dupa sapaturile ar­heologice s-a putut constata evolutia materialelor de cons­tructie folosite de-a lungul timpului. Pe locul in care au fost descoperite zidurile vor fi reconstruite noile chilii ale manastirii, iar cele actuale vor fi daramate.

„Cercetarea a scos in evidenta faptul ca vechile chilii de la manastirea Sfanta Treime au fost recons­truite de patru ori de-a lungul anilor.(…) De fiecare data, chiliile au fost distruse prin incendiere pu­ter­nica ce se observa si in pro­filurile zidurilor, dar si in po­dea, acolo unde au ramas ur­mele carbonizarii barnelor folosite in constructii”, a pre­cizat doctorul Gabriel Cra­ciunescu.

„Prima faza de constructie, ne-a lasat mai putine urme, insa celelalte trei, din caramida, sunt intersectate astfel incat fara o explicatie din partea celor care le-au cons­truit, ne vine greu sa intelegem ce este aici, cu atat mai mult cu cat chiliile nu au respectat vechea trasare si au fost mu­tate la stanga sau la dreapta”, a adaugat arheologul Gabriel Cra­ciunescu.

Cercetarile arheologice au scos la iveala faptul ca zidurile chiliilor manastirii au fost facute din caramida. in primele faze, s-au folosit ca si materiale de constructie caramizile legate intre ele prin mortar din pamant. Abia la ultimul strat s-a folosit mortarul pe baza de ciment. in niciuna din cele patru faze, terenul pe care au fost construite chiliile nu a fost nivelat, iar resturile de caramida nu au fost scoase, ceea ce a permis specialistilor sa cerceteze cu atentie modul in care au fost construite chiliile. Complexul arheologic nu poate fi cercetat pana in partea de est si asta din cauza unui cavou sapat cu aproximativ 40 de ani in urma, ceea ce a dus la distrugerea partii exterioare a zidurilor mai relateaza Informatia de Severin, intr-un articol amplu, semnat Dorin Tabarta.

©Redactare Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.