Lansarea volumului “Constribuţii istorice la zona Banatului – scurtă monografie a localităţii Mâtnicu Mare”

În seara zilei de 2 noiembrie la parohia Mâtnicu Mare din protopopiatul Caransebeş, după slujba de resfinţire a bisericii parohiale a avut loc lansarea volumului “Constribuţii istorice la zona Banatului – scurtă monografie a localităţii Mâtnicu Mare” semnată de preotul Raul Vasile But.

Această carte a apărut cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop lucian al caransebeşului şi prin osteneala autorului, pr. Vasile Raul But de la parohia Mâtnicul Mare. Acest volum este o a doua apariţie a sfinţiei sale după lansarea cărţii de poezie “Eu încă sunt viu…”

În prefaţa cărţii Preasfinţia Sa aprecia:

“…Prezenta lucrare, Monografia satului Mâtnicul-Mare este rodul strădaniei Prea Cucernicului Părinte Raul But, parohul bisericii din localitate. Cartea este scrisă cu competenţă istorică şi îndeplineşte prin structura ei liniile generale ale unei monografi. Partea introductivă este un scurt periplu prin trecutul Banatului, de la primele aşezări umane descoperite aici şi până în actualitate. Informaţiile privind satul Mâtnicul-Mare sunt multe şi elaborate într-un mod ştiinţific. Se remarcă istoricul localităţi realizat în mare parte pe documente de arhivă. Istoria vieţii bisericeşti din localitate este iarăşi tratată conform exigenţelor unui text de specialitate şi porneşte de la vechea biserică a satului, până la actuala biserică construită între anii 1815-1816. Şirul preoţilor este iarăşi consemnat cu începere de la anul 1745.

Un alt capitol redactat cu responsabilitate este istoria şcolii din Mâtnicul-Mare, construit pe un foarte bogat material foto-documentar existent în arhiva parohiei, a protopopiatului Caransebeş şi a Arhivelor Naţionale.
Ca la orice monografie bine întocmită nu lipseşte nici un capitol de obiceiuri şi datini ale satului şi un interesant glosar de regionalisme ale zonei.

Binecuvântăm apariţia acestei monografii şi strădania părintelui Raul But care, după ce ne-a obişnuit cu scrisul în versuri, ne poartă pe rândurile niciodată vestejite ale documentelor vechi.

Recomandăm preoţilor spre exemplu şi lectură cartea de faţă, iar credincioşilor spre luare aminte la bogăţia spirituală a înaintaşilor noştri.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.