publicat în: Arhivă

Cuvant dedicat femeii, cu ocazia zilei de 8 martie – PF Parinte Patriarh Daniel (2010)

Cu ocazia Zilei internationale a Femeii – 8 martie, Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis urmatorul mesaj de binecuvantare:

BINECUVaNTARE ?I OMAGIU FEMEII CREDINCIOASE

Adoptata la nivel international ca zi dedicata femeii, ziua de 8 martie este un prilej de a evidentia rolul deosebit al femeilor in viata de familie si in societate, in general. Biserica foloseste acest prilej pentru a sublinia ca, pentru femeia crestina, modelul consacrat este cel conferit de Maica Domnului, de femeile mironosite, praznuite in chip deosebit in Biserica Ortodoxa in Duminica a treia dupa Sfintele Pasti, si de toate sfintele femei din Calendarul Crestin Ortodox.


intrucat sarbatoarea de 8 martie se regaseste, de multi ani, in constiinta colectiva ca fiind ziua in care se aduce un omagiu femeii ca sotie, mama, fiica, sora, bunica, prietena sau colega etc, precizam ca, in istoria universala, crestinismul a contribuit in mod esential la promovarea demnitatii femeii ca urmare a inomenirii Fiului lui Dumnezeu din femeie, adica a intruparii si Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos din Sfanta Fecioara Maria; si in consecinta, prin chemarea femeii la sfintenie, la nasterea de copii si cresterea lor in credinta, femeia ajungand in crestinism pana la demnitatea de imparateasa, mai intai in Bizant si apoi in Occident.

Permanent ostenitoare in viata de familie, ajutandu-si sotul si parintii, crescand copiii in credinta, sau rugatoare si lucratoare in manastiri, femeia evlavioasa si curajoasa a fost marturisitoare a credintei in orice vreme. De aceea, aceste femei crestine sunt pretuite de Biserica atat de mult incat numele multora au fost inscrise in calendarul bisericesc fiind tot atatea modele si repere luminoase pentru toti crestinii, barbati si femei, pentru intreaga Biserica.

Ca sotie si mama, femeia este pentru familia ei o pilda de daruire si de responsabilitate, harnicia si dragostea ei revarsate in sanul familiei aducand pace si speranta, bucurie si demnitate umana, acasa si in societate.

Ca mama crestina, femeia modeleaza, in primul rand, constiinta si simtirea crestina a copiilor, fiind izvor de afectiune si icoana a daruirii si purtarii de grija pentru intreaga familie, semn de binecuvantare divina si bucurie pentru Biserica.

intr-o societate din ce in ce mai individualista si concurentiala, femeia credincioasa si harnica, inteleapta si pasnica, aduce un spor de comuniune si de pace in interiorul comunitatilor adesea agitate. Evlavia, bunatatea si smerenia mamelor si bunicilor crestine rugatoare sunt o binecuvantare pentru familie si Biserica, mai ales in vremuri de tulburare si descumpanire. in tara noastra, o multime de femei contribuie azi la educatia copiilor si tinerilor, in gradinite de copii si in scoli publice sau particulare. O multime de femei care lucreaza in unitati medicale si in centre sociale aduc alinare si vindecare bolnavilor, incurajare celor saraci si singuri, iar multe alte femei contribuie la viata societatii in foarte multe domenii de activitate: parohii din tara si strainatate, administratie publica, centrala si locala, cercetare stiintifica, arte, agricultura, industrie, comert, armata s.a.

Tuturor femeilor, in mod deosebit celor credincioase, le aducem azi omagiu de recunostinta si le dorim ani multi si binecuvantati, cu sanatate si ajutor mult de la Dumnezeu!

Hristos-Domnul, pentru rugaciunile Maicii Domnului si ale tuturor sfintilor, sa binecuvanteze toata lucrarea buna si folositoare a femeilor in familie, Biserica si societate, spre slava Preasfintei Treimi si spre binele poporului roman!


† DANIEL
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMaNE