Biserica parohiei Prisian – protopopiatul Caransebeş

Ocazie 1: Târnosirea noii biserici

Parohia Prisian din protopopiatul Caranasebeş este una din tinerele parohii ale Eparhiei Caransebeşului, înfiinţată de către Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului în anul 2000, urmare a eforturilor de dinamizare a vieţii bisericeşti în Banatul Montan, după reînfiinţarea istoricei Eparhii a Caransebeşului.

Noua biserică a satului Prisian s-a născut şi din dorinţa credincioşilor care vieţuiesc în această aşezare de a avea biserică în satul lor. Piatra de temelie a locaşului de cult s-a pus în anul 2001 de către Înalt Preasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci în calitate de episcop al Caransebeşului.

Biserica s-a construit în decurs a 6 ani, cu multă trudă şi efort din partea părintelui paroh Petru Turnea, care după ce a obţinut ca donaţie terenul bisericii a demarat lucrările prin zidirea din cărămidă a edificiului eclesial. Pictura s-a executat în tehnică tempera de către familia pictorului Mihai Damian din Petroşniţa.

Slujba de târnosire a bisericii s-a făcut de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, care începând cu ora 9.00 a poposit în mijlocul credincioşilor săvârşind slujba de târnosire, după care a avut loc dumnezeiasca Liturghie arhierească. Numeroşi credincioşi din localitate şi numai au venit să participe la această slujbă de târnosire, unică pentru o biserică parohială sau mănăstirească.

În cadrul Sf. Liturghii Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Petru Turnea, pentru a răsplăti efortul duhovnicesc şi material de construcţie a unei noi biserici într-o „parohie mică, dar harnică”, după cum menţiona Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului. După rostirea cuvântului de învăţătură Ierarhul a acordat diplome de cinstire ctitorilor şi binefăcătorilor, iar toţi credincioşii prezenţi au avut prilejul să se închine înaintea sfintei mese, în piciorul căreia s-au aşezat sfintele moaşte ale sfinţilor care au bine plăcut din veac lui Dumnezeu.

Sărbătoarea sfinţirii noii biserici din localitate s-a încheiat prin participarea tuturor credincioşilor la agapa frăţească oferită de parohie cu acest prilej unic.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.