Schitul de maici cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”

Ocazie 1: Hram mănăstiresc

Clisura Dunării este o regiune deosebit de pitorească în sudul Banatului pe malul fluviului, care la intrarea pe teritoriul României, străbate o zonă muntoasă. Este o regiune de o frumuseţe aparte, oferind atracţii atât turistului dornic de drumeţii, amatorilor de turism cultural, cât şi împătimiţilor pescuitului.

În această zonă la doar 200 m de la drumul interjudeţean ce face legătura între cele două oraşe Orşova şi Moldova Nouă de pe clisura Dunării, se află şi schitul de călugăriţe cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, care a luat fiinţă în anul 2001.

Ideea construirii acestui schit aparţine Prea On. Protopop al Oraviţei, Pr. Ic. Stav. loan Varan şi primarului comunei Sicheviţa, Gheorghe Birtea. Acest aşezământ monahal este un schit de călugăriţe, stareţa obştii călugăreşti fiind monahia Macaria Grăpean, absolventă a Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

Încă de la înfiinţare, schitul a avut un rol important în reînnoirea vieţii spirituale pe aceste meleaguri şi în păstrarea tradiţiei monahale ortodoxe. În anul 2003, la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică, a cărui plan arhitectonic este în formă de cruce bizantină.

Şi anul acesta la praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică care este de altfel şi hramul acestei bisericii, s-a oficiat slujba de priveghere aşa cum este rânduiala la mănăstiri, iar în ziua praznicului s-a oficiat Sf. Liturghie la care au participat pe lângă credincioşii din satele apropiate şi un sobor de preoţi şi călugări.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi, absolvenţi de Teologie, alături de elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasul” din Caransebeş, care în perioada Postului Crăciunului şi nu numai, desfăşoară activităţi religioase misionare fiind coordonaţi de părinţii profesori ai seminarului. Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu obişnuita agapă creştină oferită de obştea mănăstirii tuturor celor prezenţi.

Delegatul Chiriarhului la acest hram mănăstiresc a fost P.Cuv. Părinte Arhim. Constantin Timiş, exarhul mănăstirilor din Episcopia Caransebeşului, care a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, precum şi îndemnul Preasfinţiei Sale de promovare şi cultivare a vieţii monahale ortodoxe româneşti pe frumoasa clisură a Dunării.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.