Vizita lui Dalai Lama intr-un stat al Indiei (8 noiembrie 2009), revendicat in mare parte de China

Lacasuri Ortodoxe: din Dharamsala (India)
Dalai Lama se va deplasa in data de 8 noiembrie intr-un Stat al Indiei, revendicat de China

Dalai Lama, liderul spiritual tibetan, va vizita pe data de 8 noiembrie 2009, statul indian, aflat la granita cu China, in ciuda opozitiei Beijingului, care pretinde o parte din teritoriu – a anuntat un purtator de cuvant.


"El va ajunge in Arunachal Pradesh pe data de 8 noiembrie, pentru aproximativ o saptamana", a declarat un purtator de cuvant pentru AFP, adaugand ca Dalai Lama va vizita templele si un spital, pe care il va ajuta financiar.

China, a anuntat la randul ei, dupa deja binecunoscutul “ritual” ca se opune" acestei vizite in Arunachal Pradesh, propuse de Lama.

Problema Arunachal Pradesh, marginita la nord de Tibet, ramane sensibila in relatia China – India, chiar daca cele doua tari au convenit in 2003 asupra unui mecanism de dialog privind demarcarea frontierelor proprii.

Beijingul considera ca o parte din Arunachal Pradesh apartine acestuia, si face parte din Tibet. India, la randul sau, sustine ca Statul Chinez ocupa 38.000 de km2 din teritoriul acesteia, in regiunea Kashmir.

Devenit un simbol al adversarilor regimului chinez, al 14-lea Dalai Lama, in varsta de 74 de ani, traieste in exil in India, dupa ce a fugit din Tibet, in urma esecului unei revolte anti-chineze din Lhasa, in 1959.

Autoritatile chineze il acuza de incercarea obtinerii independentei pentru Tibet, pe care acestea o resping categoric.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.