DEDICAT: 24 octombrie, aniversarea zilei de nastere a Preasfintitului Parinte Paisie Lugojanu

Nascut in anul 1971, in ziua de 24 octombrie, Preasfintitul Episcop Vicar Paisie Lugojanu (Mitropolia Banatului, Arhiepiscopia Ortodoxa a Timisoarei) implineste astazi varsta de 38 de ani.


PS Paisie Ion-Lugojanu s-a nascut in localitatea Curtea de Arges si a fost, anterior absolvirii Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara (1997-2001), licentiat al Facultatii de Medicina Veterinara din Timisoara (1991-1997). Licentierea ulterioara in Teologie a avut ca obiect lucrarea "Aspecte ale crestinismului in primele trei secole (Biserica Primara)", redactata sub indrumarea Pr. prof. dr. Aurel Jivi, la catedra de Istorie Bisericeasca Universala a acestei facultati.

Inca din primul an al Facultatii de Medicina veterinara, PS Paisie Lugojanu activeaza in cadrul A.S.C.O.R. Timisoara, pana in anul II al Facultatii de Teologie, organizand conferinte de spiritualitate in mod special si indeplinind astfel, in perioada 1993-1994, chiar functia de vicepresedinte al acestei organizatii.

A urmat, imediat dupa activarea in cadrul ASCOR (incheiata in anul 1998), tunderea in monahism, la Catedrala Episcopala din Giula – 1999), tot in timpul Facultatii de Teologie, urmand sa fie hirotonit mai apoi ierodiacon (6 august 1999) si ieromonah, in data de 7 august a aceluiasi an.

Dupa absolvirea Facultatii de Teologie, ieromonahul de acum, cel ce avea sa devina episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, Paisie cu titlul "Lugojanu", la instalarea in catedrala mitropolitana din Timisoara in duminica din 19 februarie 2006 (ales, de fapt, in 9 februarie 2006) detine, aproape simultan, functiile de Superior al Paraclisului Episcopal din Bichis (2001-2006), Eclesiarh al Catedralei Episcopale din Giula (incepand din 2002), Secretar eparhial de limba romana al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria (incepand din 2003) si totodata preot slujitor in parohia Otlaca Pusta (tot din 2003) cat si in alte parohii, cu delegatia Chiriahului. in parohia Otlaca Pusta, PS Paisie Lugojanu a asigurat in plus si predarea orelor de Religie pentru copiii romani ai scolii generale.

Conferinte – Italia (Roma, Milano, Assisi, Frascati,Foggia ), Franta (Paris, Limour) si Germania (Nürnberg, Frankfurt):
– "Darurile Duhului Sfant in Biserica Ortodoxa" (Timisoara, noiembrie 2003);
– "Traditia monastica rasariteana" (Assisi 2004);
– "Rugaciunea lui Iisus" (San Marco in Lamis, Foggia, 2005).

Teologie si spiritualitate in articol: "Foaia romaneasca" (Ungaria) si "Cronica" (Ungaria), "Buletinul Episcopiei".

La propunerea Prea Sfintitului Parinte Episcop Sofronie, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului i-a acordat rangul de protosinghel (22 ianuarie 2003) si tot la recomandarea Chiriarhului, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist i-a acordat inalta distinctie "Crucea Patriarhala".

Sanatate si spor in tot binele, in multi si bogati ani de pastorire.

La multi ani! (un medalion realizat: )

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.