Biserica Suedeza, aproband deja casatoria gay religioasa, este preocupata de pregatirea unei slujbe speciale…

Lacasuri Ortodoxe: din Stockholm
Biserica Suedeza aproba casatoria gay religioasa, Urmeaza pregatirea unor slujbe speciale…

”Biserica din Suedia a aprobat joi, in propriul sinod, casatoria homosexualilor in biserica, permisa de legea suedeza inca din data de 1 mai" – a anuntat aceasta.


Masura, care se va aplica incepand cu data de 1 noiembrie, a fost adoptata cu o majoritate de aproximativ 70% din cei 250 de membri ai Sinodului, a declarat institutia religioasa protestanta intr-o declaratie, care prevede in plus si adoptarea unei slujbe pentru casatoria gay.

in momentul adoptarii legii de catre Parlamentul suedez, in aprilie, Biserica Luterana, separata de Stat in anul 2000, a sprijinit reformele, dar a amanat aprobarea oficiala a acesteia pana la Sinod.

Suedia, deja pioniera in materie de drept la adoptie pentru cuplurile homosexuale, devine astfel una dintre primele tari care autorizeaza celebrarea slujbelor religioase pentru casatoria gay, in sanul principalei sale congregatii religioase.

73% dintre suedezi apartineau Bisericii Suediei, in 2008.

Principala asociatie suedeza pentru apararea homosexualilor, RFSL, a salutat masura luata: "RFSL felicita Biserica Suediei, in baza deciziei acesteia, membrii acesteia – homosexuali si bisexuali – incepand de acum sa se simta mai bine-veniti in societate", se afirma intr-o declaratie.

Totusi, asociatia critica dreptul pastorilor de a refuza celebrarea unei casatorii gay: "in acest caz, Biserica trebuie sa fie in masura sa puna la dispozitie un alt preot pentru ceremonie".

Bisericile catolice si ortodoxe, minoritare in Suedia, isi exprima "intristarea" privind decizia bisericii protestante.

"Am aflat cu tristete despre decizia Sinodului Bisericii Suediei," scrie Fredrik Emanuelson, seful Bisericii Catolice Ecumenice si suedezul Misha Jaksic, un lider al bisericii ortodoxe, intr-o declaratie comuna.

"in bisericile si comunitatile noastre nu se unesc cuplurile gay, din moment ce este in contradictie completa cu traditia bisericii si cu viziunea asupra intregii noastre creatii", continua acestia.

in Suedia, cuplurile heterosexuale pot alege sa se casatoreasca la primarie sau la biserica, in timp ce cuplurilor gay li s-a permis anterior, incepand cu anul 1995, sa se uneasca printr-un parteneriat, certificat legal printr-o ceremonie civila.

Aflata in apropiere, tara vecina, Norvegia, a adoptat in Parlament, in iunie 2008, o lege care permite casatoria gay si permite, in principiu, Bisericii Luterane protestante – religie de stat in Norvegia – sa celebreze uniunile homosexuale.

Dar astfel de casatorii religioase nu pot avea loc inainte de adoptarea unei slujbe speciale, care nu a fost inca pregatita, organele de decizie ale Bisericii opunandu-se in mare masura.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.