Walter Mixa, fost episcop catolic german, reclama complotul prin care a fost obligat sa demisioneze

Lacasuri Ortodoxe: din Berlin
Walter Mixa, fost episcop catolic german, reclama complotul prin care a fost obligat sa demisioneze

Controversatul fost-episcop, Walter Mixa, din Germania, a denuntat miercuri, 16 iunie 2010, un complot al colegilor sai, prin care acesta a fost nevoit sa demisioneze, si a afirmat ca ia in considerare atacarea deciziei, printr-un recurs in fata Vaticanului, pentru reabilitarea sa.


O astfel de actiune este "o idee foarte buna, si cred ca mi-o doresc, intr-adevar", a declarat publicatiei Die Welt fostul episcop de Augsburg (sud), spunand ca el a fost fortat sa demisioneze in data de 21 aprilie 2010, sub presiunea colegilor sai.

Interogat de AFP la Roma, purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, a respins acceptarea unei astfel de actiuni.

"Nu trebuie sa isi faca iluzii ca Papa ii va anula decizia de demitere", a spus el.

De asemenea, fostul episcop a mai spus ca a fost invitat sa se intalneasca cu compatriotul sau Benedict al XVI-lea, in iulie 2010, dorind sa-i explice personal, din nou, situatia".

Lombardi a "confirmat ca Papa il va primi pe fostul episcop in saptamanile urmatoare”.

Fostul episcop le reproseaza episcopului auxiliar si vicarului general al diecezei, ca au difuzat in direct mass-mediei supozitia unui abuz sexual, fiind rapid gasit nevinovat de anchetatori.

Fostul ecleziast, acum la 69 de ani, i-a atacat, de asemenea, pe presedintele Conferintei Episcopale Germane, Robert Zollitsch, si pe arhiepiscopul de München (Sud), Reinhard Marx. Acestia ar fi "trebuit sa dea dovada de mai multa fratietate" in acest caz, "in loc sa se grabeasca sa ii prezinte Papei pretinsul caz de abuz sexual", a mai spus el.

"Totul s-a desfasurat conform legii", a raspuns purtatorul de cuvant al Conferintei Episcopale din Bavaria", Bernhard Kellner, negand faptul ca episcopii l-au impins si obligat pe fostul Episcop Mixa sa demisioneze.

Walter Mixa ar fi recunoscut ca a palmuit niste copii intre anii 1975-1996, iar demisia sa motivata de violente impotriva copiilor a fost oficializata de catre Papa Benedict al XVI-lea in data de 8 mai 2010.

"in orice caz, vreau sa-mi continuu munca mea in sensul suportului spiritual, in orice fel", a spus Walter Mixa pentru Die Welt. "?i, de asemenea, sa oficiez Messa cu credinciosii, sa impartasesc. Deci, tot ce am facut, pe scurt, pana in prezent”.

Fostul episcop compara cu un "purgatoriu" presiunea pe care spune ca a avut-o de suferit in momentul semnarii scrisorii de demisie deja pregatita" si “retractata trei zile mai tarziu, printr-o scrisoare adresata Papei.”

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.