publicat în: Arhivă

Premierul Republicii Moldova critica amestecul Bisericii Ortodoxe in politica

Lacasuri Ortodoxe: din Chisinau – Republica Moldova / Radio Europa Libera
Primul ministru moldovean, pro-occidental, Vlad Filat, a avertizat astazi Biserica Ortodoxa pro-Rusia, din Moldova, sa stea departe de politica, afirmand ca biserica nu ar trebui sa sprijine o anumita forta politica.


Acest avertisment a fost ocazionat de o declaratie a fostului ministru al apararii, Valeriu Pasat, care a afirmat ca studierea "ortodoxiei" ar trebui sa fie obligatorie in scoli. El isi doreste un referendum pe aceasta tema.

Pasat a anuntat, de asemenea, saptamana trecuta, ca isi va forma un partid politic care sa aiba ca scop principal promovarea religiei in scoli si apararea Crestinismului Ortodox.

Moldova, o tara predominant crestin-ortodoxa, are doua jurisdictii ale Bisericii Ortodoxe, care sunt subordonate mitropolitilor din Moscova si Bucuresti.

Mitropolia Moldovei pro-Rusia a aprobat saptamana trecuta intentia lui Pasat de a forma un partid politic, si a spus ca il va si sprijini.

Mitropolia Basarabiei pro-Romania a respins planul lui Pasat de a infiinta un partid religios.

Pasat doreste ca partidul sau sa participe la noile alegeri parlamentare anticipate, care sunt provizoriu programate pentru luna noiembrie 2010.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin