Proiectul unui monument al Papei Ioan Paul al II-lea a provocat polemici in Sarajevo

Lacasuri Ortodoxe: din Saraievo
Proiectul unui monument al Papei Ioan Paul al II-lea a provocat polemici in Sarajevo

Proiectul construirii unui memorial dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, in Sarajevo, a provocat controverse, comunitatea croata denuntand mesaje ostile ale musulmanilor vizavi de aceasta initiativa, dupa cum a raportat mass-media din Bosnia, in ziua de miercuri, 16 iunie 2010.


Conform cotidianului Dnevni List, citat de AFP, cativa musulmani participanti la o dezbatere ce a avut loc luni, 14 iunie 2010, in Primaria vechiului oras Sarajevo, s-au opus unei sculpturi, reprezentandu-l pe Papa Ioan Paul al II-lea, ce urmeaza sa fie ridicata in fata catedralei catolice din oras.

Ziarul afirma ca un imam a calificat sculptura drept "provocatoare", in timp ce un alt participant la dezbatere a amenintat ca o va distruge.

"Este de neinteles cum un monument al Papei Ioan Paul al II-lea ar deranja pe cineva, dupa tot ceea ce a facut acesta pentru Biserica Catolica (in Bosnia) dar si pentru toti cetatenii din Bosnia-Hertegovina", a spus Franjo Topic, presedintele celei mai mari asociatii culturale a croatilor (catolici) din Bosnia, Napredak, citat de editia online a Dnevni List.

"imi amintesc ca Ioan Paul al II-a vorbit (in public) de 263 de ori in Bosnia(…). Este un atac indeptat impotriva Bisericii Catolice si in special impotriva coabitarii si multietnicitatii in Sarajevo, cu care toata lumea se lauda aici", a adaugat el.

Cu toate acestea, Topic s-a declarat "convins" de faptul ca majoritatea "cetatenilor din Sarajevo sunt "pentru" construirea monumentului.

Autoritatile municipale au autorizat in 2007 realizarea unei sculpturi reprezentandu-l pe Papa – mort in 2005 – iar ultima dezbatere ar fi trebuit sa se dedice exclusiv pozitionarii acesteia.

Considerat deseori ca un simbol de convietuire inter-etnica, intr-o tara populata de musulmani, sarbi (ortodocsi) si croati (catolici), Sarajevo a devenit dupa razboiul intercomunitar (1992-1995) un oras populat in principal de catre musulmani.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.