Cardinalul Arhiepiscop de Napoli, Crescienzo Sepe, acuzat de coruptie

Lacasuri Ortodoxe: din Vatican (Italia)
Cardinalul Arhiepiscop de Napoli, Crescienzo Sepe, acuzat de coruptie

Vaticanul a transmis in ziua de duminica, 20 iunie 2010, ca spera ca pozitia Cardinalului-Arhiepiscop de Napoli, Crescienzo Sepe, in curs de investigare pentru luare de mita in Perugia, se va "clarifica rapid”, a declarat purtatorul de cuvant Federico Lombardi.


Apropos de ancheta anuntata sambata, 19 iunie 2010, purtatorul de cuvant al Vaticanului s-a declarat "convins ca situatia va fi clarificata pe deplin si rapid, pentru a fi stopate discutiile” pe aceasta tema si acuzele aduse cardinalului si institutiei Bisericii Catolice.

Cardinalul Sepe "cum deja acesta a si declarat, va lucra personal in clarificarea cazului", a spus Pr. Lombardi intr-un interviu redat de televiziunea italiana si Radio Vatican.

Lombardi l-a asigurat pe arhiepiscopul de Napoli de "stima si solidaritate", subliniind ca acesta "a lucrat si lucreaza pentru Biserica, intens, cu generozitate".

Purtatorul de cuvant a reiterat, de asemenea, statutul special al Arhiepiscopului Sepe, ca si cardinal si titular al unui pasaport diplomatic al Statului Vatican.

"Se va tine seama de aspecte de procedura si de competente referitoare la relatiile dintre Vatican si Italia", a spus Lombardi, referindu-se la imunitate diplomatica de care se bucura Cardinalul Sepe.

Arhiepiscopul Sepe este suspectat de luare de mita in perioada (2001-2006) cand a condus Congregatia pentru Evanghelizarea popoarelor, care gestioneaza misiunile externe ale Vaticanului si un imens patrimoniu imobiliar in special la Roma, estimat la peste 9 miliarde euro.

Potrivit magistratilor din Perugia, un fost ministru al guvernului Berlusconi, Pietro Lunardi (de asemenea, aflat in cursul unei investigatii pentru coruptie), ar fi achizitionat in 2004, de la Congregatie, fosta Propaganda Fide, o cladire din centrul Romei, la un pret cu mult diferit de valoarea sa reala, in beneficiul Cardinalului Sepe.

Cladirea a fost renovata de catre contractantul din Roma, Anemone Diego, care se afla in centrul unui imens scandal pe tema unor contracte de achizitii publice, printre care si cele ce tineau de infrastructura G8 din iulie 2009, Italia.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea

publicat in presa scrisa: MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.