Francezii din Plounerin au demonstrat, printr-un referendum, ca tin la Biserica indiferent de costuri

Lacasuri Ortodoxe: din Saint-Brieuc, Franta
Referendum organizat intr-un sat Breton: oamenii isi apara biserica

Locuitorii orasului Plounerin (Côtes d’Armor), care au participat duminica, 20 iunie 2010, la un referendum referitor la viitorul bisericii din sat, aflata in pericol de prabusire, au hotarat renovarea acesteia, in ciuda costurilor semnificative pe care actiunea le genereaza, a anuntat primaria.


60% dintre cei 609 alegatori inregistrati au raspuns la intrebarea: "Sunteti pentru renovarea bisericii Sf. Nerine, sau va opuneti", in favoarea renovarii cladirii.

Aceasta renovare va costa de sase ori mai scump decat daca biserica ar fi fost distrusa, un cost care ii va forta la plati suplimentare in urmatorii 30 de ani pe contribuabilii locali.

Cladirea, construita in 1887, dar inchisa din iulie 2007 de catre Prefectura, ameninta sa se prabuseasca.

"Costul ar fi de 1.5 milioane euro, in ce ne priveste, restul fiind subventionat. Acest lucru va dubla impozitele, printr-o taxa anuala de 100 de euro pe cap de locuitor, timp de 30 de ani", a declarat primarul Pascal Vieilleville.

Ca alternativa, demolarea si pastrarea vitraliilor, ar fi presupus o cheltuiala de doar 250.000 de euro pentru oras.

Vieilleville s-a declarat "satisfacut" de prezenta la urne, care a ajuns la 70.17% din totalul locuitorilor. "Acum stim in ce directie sa lucram", a adaugat el.

Preotul de parohie si dioceza catolica sustin renovarea, bazandu-se pe ajutorul sponsorilor pe care incearca sa ii gaseasca.

in prezent, slujbele sunt oficiate intr-o sala municipala, polivalenta, sau intr-o capela din secolul al doisprezecelea.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

publicat in presa scrisa: MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 23/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.