Mesaj de reconciliere – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe

Lacasuri Ortodoxe: din Pec – Kosovo
Mesaj de reconciliere al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sarbe

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe, Irinej, a lansat vineri, 18 iunie 2010, la Kosovo, un apel la reconciliere intre albanezii kosovari si sarbi, cu ocazia primei sale vizite de la preluarea mandatului la inceputul acestui an.


"Am trait aici impreuna, si aproape unii de ceilalti, timp de secole, gasind un limbaj comun si un mod comun de viata", a declarat Patriarhul Irinej ziaristilor din Pec, nord-vestul provinciei Kosovo.

PEC este considerata, de catre ortodocsii sarbi, leagan al bisericii lor.

"(…) Aveam doua grupari (sarbii si albanezii kosovari) care traiau in armonie, in dragoste, si ambele duceau o viata decenta", a continuat patriarhul in acest apel neobisnuit.

Irinej a fost intronizat in ianuarie 2010 (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe) la Belgrad, dar a doua parte a ceremoniei trebuie sa aiba loc la Pec, Kosovo, in data de 3 octombrie 2010.

Autoritatile din Kosovo si-au dat acordul asupra vizitei, care s-a desfasurat, de altfel, in liniste si in compania a doi membri ai guvernului sarb, a declarat un purtator de cuvant al politiei din Kosovo, Baki Kelani, pentru AFP.

Irinej, in varsta de 80 de ani, un moderat, l-a inlocuit pe Patriarhul Pavle, care a murit in noiembrie 2009, dupa o perioada lunga de boala.

Serbia considera regiunea Kosovo leagan al istoriei sale si al culturii, si respinge proclamarea independentei acesteia.

69 de tari au recunoscut pana in prezent proclamarea independentei provinciei Kosovo.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

publicat in presa scrisa: MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 22/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.