Fostul editor al Playboy din Indonezia, Erwin Arnada, refuza sa mearga la inchisoare

Fostul editor al Playboy din Indonezia refuza sa mearga la inchisoare

Fostul editor al versiunii indoneziene a revistei Playboy a refuzat luni, 6 septembrie 2010, sa se predea justitiei, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru „indecenta”. El percepe sanctiunea ca un atentat la libertatea de exprimare.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


Procurorii l-au chemat luni pe Erwin Arnada, pentru a doua oara in decurs de o saptamana, pentru a se conforma legii, dar fostul editor a ramas ascuns intr-o locatie necunoscuta.
Avocatul lui a anuntat intentia lui Arnada de a contesta hotararea in acest caz „extrem de grav”. „Nu este vorba de Playboy, ci de libertatea presei, ca pilon al democratiei in Indonezia”, dupa caderea dictaturii, in 1998, a declarat Me Todung Mulya Lubis, in cursul unei conferinte de presa din Jakarta, citat de AFP.

Cazul „va avea un impact extrem de negativ asupra libertatii de exprimare din Indonezia, daca ei (procurorii) isi ating scopul”, a adaugat el.
Curtea Suprema de Justitie a surprins, in luna august, revenind asupra deciziei de achitare a lui Adnada si condamnandu-l la doi ani de inchisoare.

Editia indoneziana a Playboy a fost lansata in 2006, intr-un climat agitat. Miscarile islamice si-au inmultit demonstratiile ostile, desi revista nu a publicat nicio fotografie nud. Protestatarii au motivat actiunile lor prin faptul ca este suficient numele revistei, care sugereaza destul, adaugand ca revista conduce, prin continutul ei, la degradarea femeii.

Dupa ce a fost constrans de manifestanti sa-si inchida birourile din Jakarta, Playboy a incetat sa apara (2007).
O miscare islamica radicala, Frontul Aparatorilor Islamului (FPI), a adresat un apel catre adeptii sai, de a-l gasi pe Arnada, calificat drept „terorist moral”, pentru a-l aduce in fata justitiei.

Cazul a reaprins dezbaterea dintre aparatorii libertatii de exprimare si partizanii eticii, in tara musulmana cea mai populata din lume.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.