publicat în: Arhivă

Consiliul Europei a solicitat intarirea legislatiei privind pedofilia

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg (Consiliul Europei / AFP)
Comunitatea Europeana Strasbourg Consiliul Europei a solicitat intarirea legislatiei privind pedofilia

Parlamentarii Consiliului Europei au solicitat, marti, 5 octombrie 2010, in unanimitate, consolidarea legislatiei privind pedofilia si abuzarea copiilor plasati in institutiile laice sau religioase.

Textul adoptat recomanda celor 47 de state membre ale organizatiei o "actiune mai ferma in consolidarea legislatiei referitoare la abuzurile indreptate impotriva copiilor".

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


in acelasi timp, reamintind ca "problema nu este specifica institutiilor Bisericii", Adunarea a solicitat ca institutiile catolice sa "respecte aceleasi reguli de transparenta si de drept cu cele publice sau private".

"Acestea nu sunt si nu trebuie sa fie deasupra legii", intrucat toate institutiile, fara exceptie, sunt supuse legilor nationale, a adaugat aceasta.

Adunarea a mai cerut guvernelor sa se stranga in jurul campaniei impotriva violentei sexuale impotriva copiilor, care va fi lansata de Consiliul Europei in data de 28 noiembrie 2010, la Roma.

in timpul dezbaterii, care precede votul, parlamentarul german Marlene Rupprecht a vorbit despre cazurile de abuz din anii ‘70 si ‘80, inregistrate intr-o scoala privata iezuita din Berlin, fapt dezvaluit abia in luna ianuarie 2010. Aceste descoperiri au fost urmate de acuzatii de abuz si in alte scoli catolice sau laice din tara.

Recent, in Italia, seful Conferintei Episcopilor, Cardinalul Angelo Bagnasco, a recunoscut ca este "posibil" ca unii episcopi italieni sa fi acoperit abuzurile. Asistentul sau a declarat ca, in ultimul deceniu, sute de preoti italieni au fost judecati de catre Biserica pentru abuzuri sexuale asupra minorilor.

in Tarile de Jos, mai mult de 200 de presupuse victime ale abuzurilor, suferite atunci cand se gaseau in institutii catolice, au depus plangeri inaintea autoritatilor competente si organizatiilor de sprijin.

Raportul dezbatut la Strasbourg a subliniat ca structurile institutiilor religioase, deopotriva ierarhice si autonome, par a favoriza situatiile abuzive intr-o mai mare masura, fata de cazul mecanismelor de control publice.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010