Cazul de pedofilie al fostului episcop catolic de Bruges, analizat de Vatican

Roger_Vangheluwe_Brugge Lacasuri Ortodoxe: din Vatican
Cazul de pedofilie al fostului episcop catolic de Bruges, analizat de Vatican

Instanta Vaticanului responsabila cu delictele cele mai grave din sanul Bisericii Catolice a fost sesizata de Papa in cazul Episcopului de Bruges, Roger Vangheluwe, care a recunoscut ca l-a abuzat sexual pe nepotul sau minor, a anuntat Vaticanul vineri, 3 decembrie 2010.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Roger_Vangheluwe_Brugge "Papa a cerut Congregatiei pentru Doctrina Credintei sa se ocupe” de dosarul fostului episcop belgian , a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, pentru AFP.

El a spus ca decizia a fost luata cu "cateva saptamani in urma", fara a preciza data exacta.

Roger Vangheluwe, a carui demisie in urma acestui scandal a fost acceptata de catre Papa inca din 23 aprilie 2010, si-a anuntat retragerea din dioceza in 12 septembrie, dar mai multe voci sustin ca el a fost exclus din Biserica.

O serie de plangeri de abuzuri sexuale asupra minorilor, comise de clerici catolici, a cuprins biserica belgiana in urma acestei demisii. "Comitetul pentru solutionarea plangerilor legate de abuzuri sexuale in relatii de tip pastoral” – instituit de biserica, dar condus de un pedopsihiatru independent, Peter Adriaenssens – a dezvaluit ca a primit aproape 500 de plangeri ale victimelor, si a luat act de 13 sinucideri.

"Bineinteles ca Papa simte durere multa", a mai spus Lombardi, subliniind ca raportul "dezvaluie din nou imensa suferinta a victimelor si ofera o constientizare mai acuta a gravitatii acestor declicte”.

Dupa revelarea, cu un an in urma, a sute de abuzuri de pedofilie comise in Irlanda, scandaluri similare au izbucnit in Statele Unite si in cateva tari europene, printre care si Germania, locul de nastere al Papei, provocand cea mai grava criza in sanul Bisericii Catolice, din ultimele decenii.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.