Cina cea de Taina a lui Leonardo: o viziune multimedia a lui Peter Greenaway

Cina cea de Taina Leonardo - o viziune multimedia a lui Peter Greenaway Lacasuri Ortodoxe: din New York, NY
Artistul vizionar si regizor Peter Greenaway prezinta in premiera o opera captivanta “multimedia”, bazata pe lucrarea lui Leonardo da Vinci: “Cina cea de Taina”, in aceasta luna decembrie 2010, in Park Avenue Armory, marcand prima prezentare in SUA a lucrarilor artistului.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Andreea Zahariea


Prin manipularea incisiva a luminii, sunetului si iluziei teatrale, Greenaway creeaza o serie de medii dinamice audio-vizuale care provoaca prin noile modalitati de admirare a capodoperei lui Leonardo. Programul include o meticuloasa "clona" a picturii, realizata sub forma unei replici la scara, a 371 metri patrati din absida si cupola Santa Maria delle Grazie din Milano, locul original al lucrarii. Prezentata intre 2 decembrie 2010 si 6 ianuarie 2011, Cina cea de Taina a lui Leonardo este o viziune a lui Peter Greenaway, care aduce intr-o noua perspectiva una dintre capodoperele cele mai cunoscute.

Cina cea de Taina Leonardo - o viziune multimedia a lui Peter Greenaway

"Peter Greenaway conduce vizitatorul printr-o succesiune de secvente si experiente coregrafice, care destrama si recompun apoi capodopera lui Leonardo, intr-o reverie incredibila multimedia", a declarat Rebecca Robertson, presedintele Park Avenue Armory. "Ca si celelalte programe ale noastre, recente, prezentate de Ernesto Neto si Christian Boltanski, acesta va insemna o experienta a transformarii, pentru vizitatorii nostri. Sala noastra ofera un mediu de neegalat pentru a experimenta turul de forta al lui Greenaway, si suntem incantati sa aducem munca sa in fata publicului Nord-American pentru prima data".

Folosind tehnologii inovatoare de reproducere in amanunt a reprezentarii picturii, a texturii si a parametrilor originali, "Cina cea de Taina a lui Leonardo: o viziune a lui Peter Greenaway" "ilumineaza” prin lumina si sunet, aducand la viata o poveste dramatica si contextul sau istoric. intr-o experienta plina de intimitate, care dureaza aproximativ 40 de minute, vizitatorii vor urmari pentru inceput un colaj audio-vizual al picturii clasice si al Renasterii, evidentiind elementele formale picturale ale Cinei cele de Taina. Vizitatorii vor fi condusi apoi catre Santa Maria delle Grazie, unde vor admira si viziona o “Cina cea de Taina" clonata, urmata de o remaniere a picturii a lui Greenaway. Departandu-se de Santa Maria, vizitatorii vor intalni o a treia forma de explorare multimedia, bazata pe pictura monumentala a lui Paolo Veronese (renascentist-tarzie) “Nunta din Cana”, care incheie experienta lucrarii lui Greenaway.

"Utilizarea, in pionierat, de catre Greenaway, a mass-mediei digitale si a noilor tehnologii, da nastere unei intalniri dinamice intre formele vechi si noi de comunicare vizuala, si exploreaza conceptul de alfabetizare vizuala pentru publicul de azi", a declarat Kristy Edmunds, Consulting Director Artistic. "Cina cea de Taina” a lui Leonardo, depaseste limitele dintre pictura si film si provocarile notiunii de “real”, prin pictura meticulos recreata si mediul sau. Lucrare originala, ea provoaca noi moduri de interpretare a acestui tablou iconic, intr-un context extrem de contemporan".

Cina cea de Taina Leonardo - o viziune multimedia a lui Peter Greenaway

"Cina cea de Taina a lui Leonardo: o viziune a lui Peter Greenaway", este parte a seriei artistului, in curs de desfasurare, destul de ambitioasa, denumita “Zece Picturi Clasice Revazute”, o explorare a lucrarilor din intreaga lume, care ii incurajeaza pe spectatori sa isi “recalifice privirea”, atunci cand se confrunta cu pictura clasica si renascentista, si care creeaza un dialog intre mediul vechi si tehnologia moderna. Greenaway a lansat seria in 2006, cu o lucrare multimedia bazata pe Nightwatch a lui Rembrandt, in Rijksmuseum – Amsterdam. in iunie 2008, el a organizat un eveniment de o noapte, doar cu Cina cea de Taina originala in Santa Maria delle Grazie – Milano. in iunie 2009 Greenaway a expus lucarea digitala a Nuntii din Cana a lui Paolo Veronese, pe perioada Bienalului din 2009 – Venezia, si filmul “Nunta” depre aceeasi pictura, cat si sistemul-program din cadrul Festivalului Bienal de Film din Venetia.

“Cina cea de Taina a lui Leonardo: O viziune a lui Peter Greenaway” se bazeaza pe prezentarile anterioare ale artistului, legate de Cina cea de Taina, mixate cu o serie de elemente rezultate din studierea extinsa asupra a mii de ani de pictura, pentru a crea o intalnire spectaculoasa si de neuitat.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 46/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.