100 de morminte evreiesti profanate in Letonia

profanare svasticiLacasuri Ortodoxe: din Riga
100 de morminte evreiesti profanate in Letonia

Persoane necunoscute au profanat 100 de morminte aflate in cimitirul evreiesc din Riga, insemnandu-le cu svastici, simbolul nazistilor germani, a anuntat miercuri politia letona.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


profanare svastici "Am identificat aproximativ 100 de morminte cu svastici pictate cu vopsea alba", a declarat pentru AFP Ieva Reksna, purtator de cuvant al Politiei Nationale.

Custodele acestui cimitir evreiesc, unic in capitala letona, a descoperit urmarile profanarii in dimineata de miercuri, 8 decembrie 2010. Responsabilii Consiliului Municipal au vizitat imediat locul faptei, iar primarul Riga, Nils Usakovs, aflat in vizita in Rusia, a condamnat profanarea, prin intermediul unui comunicat.

Cimitirul a mai fost profanat si in anul 2003. Autorii actului de vandalism de la acea data fiind 5 minori, care au fost condamnati la pedepse cuprinse intre 6 luni si 3 ani de inchisoare.

Aproximativ 85.000 de evrei locuiau in Letonia, inainte de cel de-al doilea razboi mondial. 70.000 dintre ei au pierit in timpul ocupatiei, ucisi de catre nazistii germani din tara, de multe ori cu asistenta din partea militiei letone sau au fost exterminati in lagarele de concentrare din Europa ocupata.

Comunitatea evreiasca din Letonia numara in prezent aproape 10.000 de persoane, in aceasta tara cu o populatie totala de 2,2 milioane.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.