Controverse lansate in Malaezia, in urma casatoriei unei fete de 14 ani

casatorie 14 ani MalaeziaLacasuri Ortodoxe: din Kuala Lumpur/AFP
Controverse lansate in Malaezia, in urma casatoriei unei fete de 14 ani

O dezbatere a fost lansata in Malaezia, pe marginea casatoriei minorilor, dupa celebrarea publica, de sambata, a casatoriei dintre o fata de 14 ani si un profesor de 23 de ani.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Sambata, o eleva de 14 ani, Siti Maryam Mahood, s-a casatorit cu Abdul Manan Othman intr-o moschee din Kuala Lumpur, dupa ce un tribunal religios le-a acordat permisiunea.

"Sotul meu este profesor de scoala primara si prieten de familie", a spus fata, citata duminica ziarul New Sunday Times.

in Malaezia, tara majoritar musulmana, tinerii sub 16 ani care doresc sa se casatoreasca trebuie sa obtina permisiunea unui tribunal religios. Cei de alte religii sub 17 ani, trebuie sa obtina o autorizatie din partea autoritatilor civile.

"Avem nevoie de modificarea aberatiilor juridice de acest gen. Exista cazuri exceptionale si ele ar trebui sa dispara", a spus Ivy Josiah, director executiv al organizatiei feministe de Ajutorare a Femeilor, intrucat "casatoria cu un copil este inrudita cu pedofilia".

Pentru Josiah, "guvernul ar trebui sa stabileasca 18 ani ca varsta minima pentru casatorie(…). Trebuie sa protejam copiii".

"Speram ca acest lucru va ajuta la existenta unor discutii deschise, fara sa existe obstacole", a adaugat ea.

in Malaezia, musulmanii reprezinta 60% din cei 28 milioane locuitori. Dreptul familiei depinde de Tribunalele Islamice.

in iulie, Abdul Jalil Shahrizat, ministru al Femeilor, Familiei si Dezvoltarii Comunitare, aprecia ca actuala lege privind casatoria minorilor este “din punct de vedere moral si social, inacceptabil".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 47/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.