publicat în: Arhivă

Parlamentarii cer Bisericii Catolice Belgiene sa acorde compensatii vitimelor abuzurilor clericale

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles
Parlamentarii cer Bisericii Catolice sa acorde compensatii vitimelor abuzurilor clericale

Articol trad. si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

O comisie parlamentara belgiana, infiintata dupa descoperirea a sute de cazuri de abuz sexuale comise de preoti catolici, a recomandat miercuri, 30 martie 2011, Bisericii Catolice din Belgia, sa stableasca o “comisie de arbitraj", care sa se ocupe cu despagubirea victimelor.

Deputatii au facut recomandarea, dupa trei luni de audieri la care au luat cuvantul mai ales oficiali de rang inalt ai Bisericii Belgiene, inclusiv Primatul Iosif al Belgiei, André Leonard, si predecesorul sau, cardinalul Godfried Danneels.


Comisia ar trebui sa fie alcatuita din experti, medici sau psihologi. Ea va avea ca obiectiv sa stabileasca de la caz la caz acorduri intre Biserica si victimele care nu doresc sa mearga la tribunal sau ale caror cazuri au fost deja prescrise.

Victimele ar putea, in functie de dorinta lor, sa solicite despagubiri financiare, asistenta medicala sau sa obtina simple scuze din partea autoritatilor ecleziastice.

Episcopii din Belgia au promis intr-o declaratie lansata seara ca vor "purta discutii, cu cea mai mare atentie", la recomandarile comisiei.

in timpul audierilor lor, inaltii responsabili catolici, cu toate acestea, nu au promis in mod oficial ca vor acorda compensatii victimelor.

Deputatii europeni, care au adoptat 70 de recomandari in total, sugereaza, de asemenea, ca prescrierea cazurilor de abuz sexual va fi majorata la 15 ani, in Belgia, fata de 10 in prezent.

Dupa Irlanda, Statele Unite sau Germania, Biserica Catolica din Belgia este, la randul sau, subminata de scandalurile de pedofilie. Ele au fost declansate de marturisirea Episcopului de Bruges (nord-vest), Roger Vangheluwe. Acesta a recunoscut in aprilie 2010 ca l-a abuzat pe nepotul sau minor, pe o durata de 10 ani, in anii 1980.

Ideea acestei comisii a germinat dupa publicarea in septembrie 2010, a marturiilor a aproape 500 de oameni care acuzau clerul de abuzuri sexuale, in tinerete – acte comise, cele mai multe dintre ele, intre anii 1950 si 1980.