HRW solicita SUA reincadrarea Vietnamului pe lista tarilor in care are loc reprimarea minoritatilor religioase

Lacasuri Ortodoxe: din Hanoi
HRW solicita SUA reincadrarea Vietnamului pe lista tarilor in care are loc reprimarea minoritatilor religioase

templu vietnamezArticol, trad. si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

Vietnamul a intensificat din nou reprimarea minoritatilor etnice in Platourile inalte din Centrul Vietnamului, comunitate numita in mod obisnuit “montagnarzi”, fortandu-i pe crestini sa renunte la credinta lor, a declarat joi Human Rights Watch (HRW).

Guvernul comunist din Hanoi “a dizolvat intalnirile religioase din case, a orchestrat renuntari false la credinta si a inchis frontiera pentru a preveni cererile de azil in Cambodgia", spune organizatia cu sediul central in New York.


"Mai mult de 70 de montagnarzi au fost arestati in 2010 si peste 250 sunt inchisi in cazuri ce tin de securitatea nationala", spune aceasta, bazandu-se in special pe articole ale presei locale.

Religiile din Vietnam trebuie sa jure credinta fata de Partidul Comunist, iar cele care refuza sunt in vizorul puterii.

Autoritatile vizeaza in principal miscarea Dega, fondata de exilatii din SUA, care lupta pentru autonomie in Platourile inalte. Hanoiul, potrivit HRW, sustine ca multi dintre membrii Bisericii independente sau neoficiale din aceasta regiune sunt loiali, conform AFP.

La inceputul anilor 2000, montagnarzii, in principal, comunitate in majoritate crestina, au demonstrat cerand respectarea libertatii lor religioase si restituirea pamantului stramosesc.

Aceste evenimente au fost suprimate de catre fortele de securitate vietnameze, determinand circa 2.000 de montagnarzi sa fuga in Cambodgia.

Un centru pentru gazduirea refugiatilor ONU a fost inchis in luna februarie in Phnom Penh, lasand soarta viitorilor solicitanti de azil in mainile guvernului cambodgian.

HRW a cerut Statelor Unite sa reincluda Vietnamul in lista tarilor ce reprima libertatile religioase, din care fusese sters in 2006.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.