publicat în: Arhivă

Biserica Catolica a Frantei: 700 de milioane euro resurse pe an

Conferinta Episcopala din FrantaLacasuri Ortodoxe: din Paris
Biserica Catolica a Frantei: 700 de milioane euro resurse pe an

Articol tradus si redactat Lacasuri Ortodoxe: Carmen Ana

Biserica Catolica din Franta are mai mult de 700 de milioane de euro resurse anuale, dar aceasta “avere” este prost distribuita in tara, releva un studiu realizat de cotidianul La Croix, publicat astazi, joi 31 martie 2011.

in temeiul legii din 1905 privind separarea bisericii de stat, eparhiile franceze nu primesc subventii pentru functionarea lor (dar municipalitatile asigura intretinerea bisericilor pe care le detin).


“Biserica Frantei poate conta insa pe 700 de milioane de euro in fiecare an”, a calculat ziarul, care a enumerat resursele eparhiilor franceze.

Principalele surse de venit sunt donatiile (231 milioane), strangeri diverse de fonduri (chete) (147 milioane) si “mosteniri si resurse exceptionale” (80 de milioane).

Cele trei resurse principale sunt inegal distribuite, cu toate acestea, potrivit departamentului, diferentele fiind cuprinse intre 1 si 20, in functie de eparhie, a spus La Croix.

Astfel, Eparhia de Paris are 20.5 euro pe cap de locuitor, dar vecina acesteia, Saint-Denis, doar 2.50 euro pe cap de locuitor.

Harta acestor resurse este aproximativ asemanatoare cu cea a “geografiei catolicismului traditional, cu o prezenta puternica in eparhiile din Masivul Central (Mende, Le Puy), Vest (Luzon) si Savoy”, sustine publicatia.

Biserica mai are, de asemenea, active semnificative de proprietate, inclusiv 3.000 de biserici construite dupa 1905 si intre 40.000 si 50.000 de cladiri pastorale (case parohiale, sali de intalnire si spatii culturale). Daca mai adaugam si proprietatile inchiriate, destul de rare, atunci ajungem la chirii raportate de 23 de milioane euro pe an, mai precizeaza La Croix.