Cruciada Bisericii Luterane Norvegiene impotriva… extractiei petroliere din sisturi si isipuri bituminoase (hidrocarburi petroliere)

nisip bituminos (hidrocarburi petroliere)Lacasuri Ortodoxe: din Oslo
Cruciada Bisericii Luterane Norvegiene impotriva… nisipurilor bituminoase

Articol, traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Biserica Luterana din Norvegia a luat pozitie miercuri, 30 martie 2011, conform unui raport AFP, impotriva productiei petroliere din sisturi si nisipuri bituminoase din Canada, judecand ca pretul platit pentru aceste hidrocarburi (petrol) este unul "prea mare pentru climatul de mediu si populatiile autohtone".

Religie de stat intr-o tara care este exporta petrol, situata pe locul 5 in lume, Biserica Luterana a facut apel la actionarii Statoil, invitandu-i sa faca presiuni asupra gigantului norvegian de a se retrage din zona controversata a nisipurilor bituminoase.


nisip bituminos (hidrocarburi petroliere) Confruntata cu o scadere a resurselor conventionale de petrol din Marea Nordului, Statoil s-a angajat intr-o diversificare la nivel international, inclusiv prin cumpararea North American Oil Sands Corporation, in 2007.

"Statoil greseste cand isi sporeste veniturile in detrimentul celor care nu au niciun cuvant de spus in aceasta chestiune", a declarat Berit Hagen Agoey, secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericii, intr-un comunicat.

Dna. Hagen Agoey s-a mai plans, de asemenea, ca guvernul norvegian, care controleaza 67% din Statoil, cauta sa se imbogateasca gratie proiectelor de grup vizand nisipurile bituminoase canadiene.

"Pentru un stat bogat, este o problema de neconceput, din punct de vedere etic, sa argumentezi faptele tale prin cresterea bunastarii, atunci cand stii ca persoanele vulnerabile vor suferi din cauza consecintelor" nisipurilor bituminoase, a adaugat ea.

"A sosit momentul ca guvernul sa ia in serios aceste lucruri si sa uziteze de pozitia si puterea sa in urmatoarea adunare a actionarilor, pentru a se asigura ca Statoil s-a retras complet din proiectele nisipurilor bituminoase", a spus ea.

Potrivit Bisericii, exploatarea acestor hidrocarburi "distruge zone naturale imense si produce substante toxice care polueaza apa si imbolnaveste oamenii, animalele si pestii".

Solutia nisipurilor bituminoase este, de asemenea, atacata pentru o contributie sporita la incalzirea globala, comparativ cu producerea conventionala a petrolului.

Statoil, intre timp, a declarat ca ia masuri de precautie extreme.

"Respectam faptul ca unii au o opinie diferita, dar suntem de parere ca proiectul nostru in nisipurile bituminoase tine cont de mediu, de clima si de drepturile localnicilor", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant, Baard Glad Pedersen.

Proiectul grupului norvegian este realizat prin foraj subteran, si nu prin metode miniere de suprafata – modificand infatisarea unor zone foarte mari – iar apa folosita pentru operatiune este reciclata mai mult de 90%.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.