Thursday 31 march 2011

Papa Benedict al XVI-lea trimite un emisar al pacii in Coasta de Fildes

Cardinalul Peter Turkson KodwoLacasuri Ortodoxe: din Vatican
Papa Benedict al XVI-lea trimite un emisar al pacii in Coasta de Fildes

Articol, traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

Papa Benedict al XVI-lea a declarat miercuri, 30 martie 2011, decizia sa de a trimite un emisar pe Coasta de Fildes, care sa promoveze "reconcilierea si pacea", solicitand "un proces de dialog constructiv" in aceasta tara zguduita de violente timp de patru luni.

"Lansez urgent un apel de desfasurare cat mai curand posibil a unui proces de dialog constructiv pentru binele comun", a spus Papa in limba franceza, inaintea pelerinilor adunati in Piata Sf. Petru din Vatican, dupa audienta generala saptamanala.


"Conflictul dramatic face sa devina mai urgente restabilirea respectului si coexistentei pasnice, fara a precupeti vreun efort in acest sens", a spus el.

"Cu aceste sentimente, am decis sa-l trimit in aceasta tara nobila pe Cardinalul Peter Turkson Kodwo, presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, astfel incat acesta sa exprime solidaritatea mea si cea a Bisericii universale cu victimele conflictului, incurajand reconcilierea si pacea".

Cardinalul Turkson, originar din Ghana, o tara vecina cu Coasta de Fildes, este o personalitate de frunte in Vatican. El a fost raportor al Sinodului pentru Africa, in octombrie 2009.

"De mai mult timp, gandurile mele se indreapta catre populatia Coastei de Fildes, traumatizata de luptele interne dureroase si de tensiuni sociale grave si politice", a spus Papa.

Aceasta este prima data de la inceputul crizei post-electorale din Coasta de Fildes cand Papa Benedict al XVI-lea a luat pozitie clara fata de situatia din aceasta tara a Africii de Vest.

in ziua de 25 decembrie 2010, in mesajul sau de Craciun, el si-a exprimat dorinta "privind perspectiva unei paci durabile si a unui adevarat progres" pentru oamenii din Somalia, Darfur si Coasta de Fildes.

Luni, fortele de sustinere a presedintelui acestei tari au lansat o ofensiva majora militara contra regimului sefului de stat Laurent Gbagbo, care a solicitat o "incetare imediata a focului".

in patru luni, criza post-electorala a fost, conform cifrelor ONU, cauza a cel putin 460 de morti si a stramutarii a cel putin un milion de oameni.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile