Cea mai mare centrala electrica solara (statie fotovoltaica) din lume – Lorena

Lacasuri Ortodoxe: din Lorena

O statie de energie solara, care va fi "cea mai mare din Franta, dar si la nivel mondial, urmeaza sa fie construita la Toul-Rosieres (Meurthe-et-Moselle), intrand in functiune incepand cu 2012, a anuntat EDF – Energiile Nouvelles (EDF-EN). "Investitia va fi de aproximativ 430 milioane euro, desfasurata pe un teren de 415 hectare", a declarat pentru AFP Jean-Marc Dall’Aglio, consilier special al Presedintelui EDF-EN, citat de redactia "20 minutes".


Statia, o fosta baza aeriana a NATO dezafectata din 2004, va deveni un camp de panouri fotovoltaice, la finalul proiectului in care vor fi angajate aproximativ 150 de persoane, a declarat FED-EN. Punerea in functiune ar trebui sa urmareasca 2 etape: una in 2012 si alta in 2013, sub rezerva obtinerii autorizatiilor administrative, inclusiv de constructie, a declarat purtatorul de cuvant.

143 de megawati

in cele din urma, energia produsa va fi de 143 de megawati, echivalent al consumului unui oras de 62.000 locuitori, vanduti catre EDF.

in prezent, cea mai mare centrala de energie solara este situata in Spania si produce 60 de megawati. Alte proiecte sunt in curs de desfasurare in Australia si in Statele Unite si ar putea, conform programului, sa detroneze totusi centrala franceza.

Lipsa soarelui "nu este o preocupare majora"

Alegerea Lorenei, pentru o centrala electrica solara, este surprinzatoare. Dar, "cu noul pret stabilit de guvern, lipsa soarelui in Meurthe-et-Moselle ar trebui sa nu puna nicio problema majora, deoarece departamentul primeste un bonus de 18", a declarat purtatorul de cuvant al EDF-EN.

Compania, care descrie proiectul drept "unul dintre cele mai mari proiecte solare din ultimul deceniu", afirma ca “nu sunt multe astfel de centrale”. EDF-EN va arenda terenurile proprietate de stat, ca parte a unui contract de inchiriere lung de 22 de ani, si o chirie anuala de aproximativ un milion de euro. "Beneficiile pentru comunitatile locale ar trebui sa fie de aproximativ 1.3 milioane de euro pe an", a spus purtatorul de cuvant.

© Ing. pr. Catalin Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 7/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.