Un primar condamnat pentru ca refuza sa inchirieze o sala, de Pasti, Martorilor lui Iehova

Charles VeriteLacasuri Ortodoxe: din Langon – Gironde (Bordeaux), France
Localitatea Langon (Gironde) a fost condamnata de tribunalul administrativ din Bordeaux pentru ca a refuzat sa inchirieze o sala municipala Martorilor lui Iehova, in numele “secularismului republican”, Tribunalul considerand ca refuzul a fost o incalcare a “libertatii de intrunire”.


in aceasta decizie, din 28 martie 2011, dupa care AFP a obtinut o copie, judecatorii administrativi considera ca, desi “primarul de Langon s-a bazat pe principiile laice si republicane, un astfel de motiv nu este printre cele care ar fi putut justifica in mod legal refuzul sau, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

{mosmap address=’ Langon, Franta ‘|width=’0’|height=’0’|mapType=’Hybrid’|showMaptype=’1’|text=’O Catedrala Romaneasca in Capitala Americii: Parohia Ortodoxa Romana Sfantul Ap. Andrei, Washington DC. (Potomac) – Lacasuri Ortodoxe: program in premiera de localizare a informatiei’|marker=’1’|}

Aceasta decizie a primarului este “in mod vadit ilegala” si “submineaza grav libertatea la intrunire”, considera in continuare Tribunalul, care a ordonat primarului sa puna la dispozitia asociatiei locale a cultului Martorilor lui Iehova (ALCTJ ) din Langon, sala, si sa plateasca 1.000 de euro despagubiri acestora.

Citand, in special amenintarea libertatii la intrunire si cult, ALCTJ a sesizat Tribunalul in data de 26 martie 2011, dupa ce i-a fost refuzata inchirierea unei sali municipale, in care vroia sa organizeze o intrunire in data de 17 aprilie, cu prilejul “comemorarii mortii lui Hristos”, sala privata utilizata de obicei de asociatie fiind prea mica.

“Nu vom face recurs”, a declarat pentru AFP primarul socialist Charles Verite, care nu omite sa subliniaze caracterul “sectar” al Martorilor lui iehova, si pretinde ca face parte dintr-o “republica laica”. “Sau suntem republica laica, sau spunem ca 1905 s-a incheiat”, a comentat el, facand referire la legea separarii Bisericii de Stat.

Consiliul de Stat a acordat in 2000, Martorilor lui Iehova, statutul de “asociatie religioasa”, dar Martorii (150.000 de locuitori ai Frantei), nu sunt parte a cultelor recunoscute de catre autoritatile franceze, care echivaleaza federatia lor cu o secta.

Misiunea interministeriala de vigilenta si lupta impotriva abuzurilor sectare (Miviludes) denunta in mod regulat “sectarismul” acestora.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.