Romania in presa straina: Basescu franeaza brusc in cazul legii finantarii actiunilor caritabile religioase de catre Stat

FranareLacasuri Ortodoxe: din Paris, France
Presedintele roman, Traian Basescu, a decis sa nu promulge pentru moment legea controversata care ar permite Statului finantarea in proportie de 80% a operelor caritabile ale Bisericii, si a inapoiat-o Parlamentului, se arata intr-un raport France Presse, care citeaza anuntul Presedintiei Romane, facut miercuri, 6 aprilie 2011.


"Aceasta legislatie stabileste un tratament diferentiat in obtinerea de fonduri publice intre religii, ca furnizori de servicii sociale, precum si intre alte organizatii de caritate implicate in asistenta sociala", a spus el intr-o scrisoare catre Parlament, prin care isi justifica refuzul.

Numeroase organizatii implicate in proiecte sociale in Romania au formulat pozitii impotriva acestei legi, considerand-o discriminatorie si contrara principiului separarii Bisericii de Stat. Ele au cerut presedintelui sa nu o promulge – informeaza agentia mai sus amintita, citata de Lacasuri Ortodoxe.

"Finantarea cultelor religioase, preferential, va conduce la o discriminare a numeroase asociatii si fundatii care pun in aplicare politici sociale si care vor pierde, in cele din urma, experienta acumulata pe parcursul a ani de zile", au criticat aceste ONG-uri intr-o petitie.

Acestia au subliniat in continuare ca "natura religioasa impiedica acordarea unei asistente neutre si competente, persoanelor vulnerabile", datorita pe de o parte lipsei de pregatire in aceasta directie, si pe de alta parte "atitudinii conservatoare" pe teme cum ar fi educatia sexuala, utilizarea contraceptivelor sau dependenta.

Mai multe parti ale mass-mediei romanesti au estimat ca proiectul de lege in litigiu reflecta sensibilitatea clasei politice fata de "potentialul electoral al Bisericii", intr-o tara in care aproape 87% din populatie este crestin ortodoxa – informeaza AFP.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.