Calugarii din Muntele Athos protesteaza impotriva impozitarii veniturilor lor

Lacasuri Ortodoxe: din Atena
Calugarii din Muntele Athos protesteaza impotriva impozitarii veniturilor lor

Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Cele douazeci de manastiri prospere din cetatea Muntelui Ortodox Athos (nord-est), au protestat printr-o scrisoare, in fata primului-ministru grec George Papandreou, impotriva reformei fiscale recente care a stabilit impozitarea veniturilor acestora, a declarat vineri un cotidian local, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

in scrisoare, a carei existenta a fost confirmata de o sursa ecleziastica pentru AFP, organul superior al Muntelui Athos deplange “lipsa extraordinara de respect de care sufera Muntele Athos, o comunitate datand de peste un mileniu”, potrivit unor fragmente publicate de ziar.


Bucurandu-se de un statut de autonomie, stabilit de Constitutia elena, Muntele Athos protesteaza in mod special la adresa unei legi din 2010, care stabileste o cota de 20% impozit pe venitul din chiriile obtinute pe proprietatile manastirilor, apartamente si magazinele pe care acestea le detin in diferite parti ale tarii, a spus cotidianul.

Scrisoarea calugarilor “s-a vrut initial a fi confidentiala”, a povestit sursa ecleziastica, solicitand anonimatul, si reclama faptul ca noile masuri fiscale elene “pun in dubiu statutul institutional propriu al Muntelui Athos”.

Calugarii sustin scutirile lor fiscale, argumentand ca veniturile lor reale sunt folosite pentru a mentine manastirile vizitate de mii de pelerini din intreaga lume, barbati, in fiecare an.

Accesul in Muntele Athos, situat la capatul uneia dintre cele trei peninsule din Halkidiki, aproximativ la 600 km de Atena, este interzis pentru femei.

Potrivit ziarului, dupa primele avertismente fiscale primite de comunitatea ortodoxa, reprezentantii ei risca amenzi substantiale si penalitati in cazul in care nu se conformeaza legii.

Conform ziarului, calugarii s-au mai plans, de asemenea, ca statul impiedica afluxul de fonduri UE de care ar putea beneficia manastirile pentru a finanta lucrarile de restaurare.

Calugarii considera ca “lipsa de respect” a guvernului socialist la adresa lor a luat nastere in urma unui scandal imobiliar din 2009 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care implica una dintre manastirile aflate pe Muntele Athos si care a precipitat caderea guvernului conservator anterior.

Sub presiunea creditorilor sai din UE si FMI, Grecia, plonjata intr-o criza fara precedent, a trebuit sa-si inaspreasca lupta impotriva evaziunii fiscale, o problema endemica in tara, pentru a umple vistieria statului.

Astfel, in plus fata de taxele ridicate pe veniturile mari, legea prevede acum impozitarea funciara a proprietatilor detinute de Biserica Greciei, al doilea proprietar ca marime dupa stat, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.