Orice persoana care intra sau iese din Vatican, cu o suma mai mare de 10.000 de euro, trebuie sa o declare

banii vaticanuluiArticol, traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Autoritatea de Raportare Financiara (AIF) a Vaticanului, destinata luptei impotriva spalarii banilor, a dezvoltat o grila de “indici de anormalitate pentru identificarea tranzactiilor suspecte”, conform informatiilor primite vineri, 1 aprilie 2011, din Vatican, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Acesti indici sunt destinati dispozitivului imputernicit cu efectuarea “controlului” diferitelor institutii ale Vaticanului, astfel incat sa poata fi identificate mai usor “situatiile riscante” si sa se efectueze o verificare amanuntita, conform unei declaratii facute in sala de presa a Vaticanului.


Lista “indicilor de anormalitate” in operatiunile financiare este publicata in cadrul unei circulare pe care Autoritatea Financiara a transmis-o tuturor partilor implicate. Aceasta circulara a intrat in vigoare vineri.

Institutiile au treizeci de zile pentru a adopta “capacitatile organizatorice si procedurile necesare”, pe care trebuie sa le comunice Autoritatii in termen de zece zile de la adoptarea lor.

Orice persoana care intra sau iese din Vatican, cu o suma mai mare de 10.000 de euro, trebuie sa o declare, ori la Jandarmerie ori la Biroul de Lupta impotriva Spalarii banilor, in scopul transparentei circulatiei acestora.

Papa Benedict al XVI-lea a creat in data de 30 decembrie 2010 AIF, care ar trebui sa permita in cele din urma Vaticanului sa se alinieze standardelor internationale de lupta impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului.

incepand cu mijlocul lunii septembrie, presedintele Bancii Vaticanului, Institutul pentru lucrari religioase (IOR) si un alt ofiter superior se afla sub investigatie pentru violarea unei noi legi italiene impotriva spalarii banilor: ei nu sunt suspectati pentru spalare de bani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), dar sunt acuzati pentru omisiuni privind circulatia de fonduri, in total de 23 de milioane de euro, inghetate de catre instantele italiene.

AIF poate schimba informatii privind unele tranzactii suspecte, cu autoritatile din alte tari, sub rezerva reciprocitatii.

Legea stabileste pedepse cu inchisoarea (de la 4 la 12 ani) si amenzi (de pana la 15.000 de euro) pentru autorii spalarii de bani.

Aceasta se aplica tuturor organizatiilor cu activitate economica sau financiara din Vatican, inclusiv IOR, si tuturor congregatiilor si chiar unitatilor economice aflate pe teritoriul Vaticanului (muzee, farmacii etc).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.