Conferinta ruso-italiana: “Economia are nevoie de reglementare etica”

biserica si etica in economieBiserica Ortodoxa poate efectua o evaluare etica asupra a orice, inclusiv a economiei

Crestinii ortodocsi vor continua sa aprecieze lucrurile ca fiind morale si imorale, a spus protopopul Vsevolod Chaplin, seful Departamentului Sinodal pentru Relatiile dintre Biserica si Societate, in cadrul conferintei ruso-italiene, intitulata “Economia are nevoie de reglementare etica”, sustinuta la Moscova, informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

“Tot ceea ce se refera la oameni, tot ceea ce afecteaza viata lor de zi cu zi si painea lor, bunastarea familiilor lor, precum si viitorul societatii acestora, este in mod natural un domeniu de preocupare pentru credinciosi si Biserica”, a mai spus el.

Preotul a precizat ca el, cat si “intreaga traditie crestina”, nu este de acord cu cei care sustin ca “nu ar fi responsabilitatea Bisericii si a credinciosilor sa vorbeasca despre economie, economia fiind o zona limitata si dedicata economistilor si celor care iau parte in mod activ in procesele economice la nivel de elita”.

El a reamintit ca noul lider al Pravoie Delo, Mihail Prohorov a declarat ca “responsabilitatea Bisericii este viata religioasa sau spirituala, iar lucrurile lumesti ar trebui sa fie lasate celorlalti”.

“Este dificil sa fim de acord cu aceasta viziune, deoarece, atata timp cat un om de afaceri a decis sa devina politician si e in stare sa hotarasca pentru intreaga societate, ceea ce este bun si ce este rau pentru ea, nu vad de ce credinciosii – clerici, monahi si laici, inclusiv cei care iau parte la procesele economice – nu ar putea oferi ceea ce considera ei de cuviinta societatii, in special in domeniul moralei, inclusiv a moralei economice”, a conchis el, informeaza serviciul dezvoltat de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.