29 iulie: Slujba deosebita, Arhiereasca, de sarbatoarea Sf. Rege Martir Olav (Olaf) – in orasul Trondheim – Norvegia

Sarbatoarea Sfantului Rege Martir Olav (Olaf) In orasul Trondheim din Norvegia

Anual, la 29 iulie, de Sarbatoarea Sfantului Rege Martir Olav (995-1030), crestinatorul Norvegiei, este savarsita Dumnezeiasca Liturghie, impreuna, de catre un sobor de preoti romani si rusi, in biserica luterana din orasul Trondheim, Norvegia, care gazduieste cele doua parohii ortodoxe, cea romana si cea rusa, Sfantul Olav fiind patronul celor doua parohii. Parohia ortodoxa romana ii are ca ocrotitori si pe Sfintii Voievozi romani Stefan cel Mare si Neagoe Basarab.

©Redactor Teo CHristian


Viata Sfantului Rege si Martir Olav a fost consemnata de poetul si istoricul norvegian Snorri Sturlason (1179-1241) In Cronica regelui Norvegiei.

Sfantul Olav s-a nascut In anul 995, devenind de tanar razboinic viking. S-a facut observat ca lider si strateg. A urmat la domnie tatalui sau, cu ari arii din Norvegia sub stapanire. Pe cand era adolescent a intrat In slujba Ducelui Richard al II-lea al Normandiei unde a avut primele contacte cu crestinismul, iar In cele din urma, adanc marcat de spiritualitatea crestina, a primit Botezul. In urma unei viziuni, Sfantul navigheaza In 1015 spre nord, iar dupa mai multe batalii, ajunge rege peste cea mai mare parte a Norvegiei.

Sfantul Olav a adus In tinuturile scandinave patru episcopi saxoni pentru a-i crestina pe vikingi. Poporul a fost botezat, iar paganismul a disparut treptat. Regele Olav a calatorit de-a lungul Norvegiei, Impreuna cu episcopii sai, a tinut adunari cu poporul, iar viata crestina a Inceput sa Infloreasca si sa se dezvolte. In acest context, Regele Knut al Danemarcei si al Angliei a ridicat pretentii asupra Norvegiei, si-a atras de partea sa pe rebelii pagani norvegieni si au format armata Impotriva lui Olav.

Sfantul rege Olav a fost nevoit sa paraseasca Norvegia In anul 1028, fugind prin Suedia spre Novogrod, In Rusia, unde a fost bine primit de catre Marele Cneaz Iaroslav cel Intelept. Ducele rus era casatorit cu o printesa vikinga, fiica Regelui Olav al Suediei, Irina, care la batranete se calugareste, sub numele de Ana, fiind apoi trecuta de Biserica In randul sfintelor femei cuvioase din calendarul crestin ortodox. La 29 iulie 1030, Olav si armata sa depasita numeric, s-au luptat la Stiklestat, langa Trondheim, cu trupele daneze unite cu cele ale rebelilor norvegieni. In timpul luptei, regele a cazut sub lovitura de secure a unui rebel pagan, rostind cuvintele: „O, Doamne, mantuieste!”.

Securea, ca simbol al martiriului Sfantului Olav, este purtata pana astazi pe uniforma armatei regale norvegiene. La mormantul Sfantului Rege Martir Olav s-au savarsit mai multe minuni, apoi sfintele sale moaste au fost scoase din mormant, fiind nestricacioase si cu buna mireasma, si au fost stramutate In biserica Sfantul Clement din Trondheim, devenita Catedrala Nidaros.

Acest loc, datorita minunilor savarsite la moastele sfantului, a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din nordul Europei.

Pe platoul In care a fost martirizat Regele Olav, din localitatea Stiklestat, de langa Trondheim, a fost Inaltata o biserica de piatra, In care se poate vedea o frumoasa icoana bizantina a Sfantului Olav, daruita de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, In anul 2003, cand a participat ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei la lucrarile organizate la Trondheim de Conferinta Bisericilor Europene.

Sfantul Rege Martir Olav, impreuna cu Sfintii Voievozi romani Stefan cel Mare al Moldovei si Neagoe Basarab al Tarii Romanesti, sunt ocrotitorii parohiei ortodoxe romanesti din Trondheim, dupa cum informeaza Episcopia Romana a Europei de Nord.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.