La „Biserica lui Horea”, din staţiunea Băile Olăneşti

Cateva cuvinte despre Biserica lui Horea din Albac

biserica_lui_horea Aceasta sfântă biserică, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” a fost clădită din evlavia creştină şi prin contribuţia ţăranilor români din satul Albac, Munţii Apuseni, în anul 1746.

În această biserică a ascultat Horea cuvântările călugărului revoluţionar Sofronie de la Cioara şi a luat parte cu toţi cei din Albac, Abrud, Zarand, Câmpenii, Bobâlna, Zlatna, Roşia etc, în revoluţia condusă de Sofronie între anii 1744-1761 pentru libertatea religioasă a Românilor Ortodocşi din Transilvania. Lupta a continuat-o Horea, conducătorul revoluţiei din octombrie 1784.

În curgerea anilor, înmulţindu-se poporul, s-a zidit din piatră o altă biserică din Albac, iar aceasta a fost mutată în satul Florica de lângă oraşul Piteşti, în anul 1907. Dreptcredincioşii din împrejurimi au denumit-o „Biserica lui Horea” pentru că în ea s-a rugat Horea pentru libertatea poporului ardelean.

În anul 1954, a fost cercetată de Patriarhul Justinian şi Episcopul Iosif al Râmnicului şi Argeşului şi găsind-o fără întrebuinţare şi spre ruinare, au hotărât mutarea ei aici, în Băile Olăneşti, unde a fost reclădită din temelie, împodobită cu pictură nouă şi înzestrată cu sfinte odoare, cu cheltuiala Patriarhiei Române, sfinţindu-se la 6 octombrie 1958.

În anul 1996, cu prilejul aniversării a 250 de ani de atestare documentară a "Bisericuţei din Albac", a fost resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului, în urma lucrărilor de consolidare, conservare şi restaurare generală a monumentului, lucrări înfăptuite prin strădania preotului paroh Emilian Groşenoiu şi a Consiliului şi Comitetului parohial, şi prin bunăvoinţa Ministerului Cultelor, a enoriaşilor şi credincioşilor veniţi la odihnă şi tratament pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu şi oblăduite de Maica Domnului.

În ziua în care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, 27 iulie 2012, staţiunea Băile Olăneşti din judeşul Vâlcea a fost mare sărbătoare. Bisericuţa de lemn din staţiune, cunoscută sub numele de „biserica lui Horea”, ce a fost strămutată în oraşul Băile Olăneşti din satul Albac, şi-a serbat astăzi Patronul spiritual – Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.

Sărbătoarea a început cu slujba Utreniei şi a continuat cu Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi. După Sfânta Liturghie a avut loc un pelerinaj cu Icoana Sfântului Mare Mucenic Pantelimon prin staţiune până la biserică.

La sărbătoare a fost prezent şi Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care a rostit cu acest prilej un cuvânt de învăţătură, apreciind râvna și buna purtare de grijă a Părintelui Paroh Emilian Groşenoiu, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului. La final Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toţi cei prezenți la această sărbătoare cu dublă semnificație: sărbătorirea patronului spiritual al bisericii și aniversarea a 266 de ani de la ridicare ei în satul Albac, județul Alba.

În încheierea manifestării, Fanfara „Gabriel Chaborschi” a palatului Copiilor din Râmnicu Vâlcea precum şi un grup de copii din satul Albac au prezentat un program artistic.

La acest deosebit eveniment cu caracter religios şi cultural au luat parte autorităţi locale, preoţi din localitate și din țară, precum şi turiști și persoane aflate la tratament în stațiunea Băile Olănești.

Contributor Lacasuri Ortodoxe: Arhid. Cristian-Ioan Cioteanu

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.