Germania doneaza 60 milioane de euro pentru un fond permanent al Auschwitz-ului

Lacasuri Ortodoxe: din Varsovia
Germania doneaza 60 milioane de euro pentru un fond permanent al Auschwitz-ului

Germania va oferi 60 milioane de euro pentru alimentarea unui fond international destinat intretinerii fostului lagar de exterminare nazist, Auschwitz-Birkenau, situat in sudul Poloniei, a declarat miercuri, 16 decembrie 2009, Muzeul Auschwitz.


…Germania doneaza 60 milioane de euro pentru un fond permanent al Auschwitz-ului

"Germania va oferi 60 milioane de euro pentru finantarea permanenta speciala a Auschwitz-Birkenau. Aceasta reprezinta jumatate din suma pe care Fundatia (muzeului) trebuie sa o achite", pentru toate lucrarile financiare de intretinere a sit-ului, conform unei declaratii.

Este dovada "responsabilitatii fata de istorie, care reflecta increderea si credinta intr-un viitor comun", a declarat W?adys?aw Bartoszewski, un fost detinut, acum presedinte al Comitetului International al Auschwitz, citat in comunicat.

"Este o zi mare. Planul de actiune pe termen lung, pentru pastrarea acestui loc unic, memorial, devine real", a declarat la randul sau directorul muzeului Auschwitz, Piotr Cywinski.

…Germania doneaza 60 milioane de euro pentru un fond permanent al Auschwitz-ului

La inceputul acestui an, primul-ministru polonez Donald Tusk a propus unui grup de 40 de tari sa stranga 120 milioane de euro pentru un fond permanent de conservare a sit-ului simbol al exterminarii evreilor de catre Germania nazista.

Potrivit muzeului, aceasta suma ar ajuta la rezolvarea finantarii intretinerii sit-ului, finantat pana in prezent, in cea mai mare parte, de Polonia, care pana acum a repartizat in fiecare an, 4 – 5 milioane de euro.

Mai multe tari au raspuns deja pozitiv la aceasta initiativa.

…Germania doneaza 60 milioane de euro pentru un fond permanent al Auschwitz-ului

Sit-ul a fost vizitat anul trecut de mai mult de un milion de persoane, avand o intindere de peste 200 de hectare si incluzand 155 de cladiri si alte 300 de ruine.

Germania nazista a exterminat la Auschwitz-Birkenau aproximativ 1,1 milioane de oameni, dintre care 1 milion de evrei din diferite tari, in perioada 1940-1945.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.