Zazanie in Parlamentul European, astazi, pe tema crucifixelor in scoli – ofensiva de dreapta

Lacasuri Ortodoxe: din Strasbourg (Parlamentul European)
Ofensiva de dreapta a Parlamentului, privind crucifixele din scoli

O ofensiva a alesilor de dreapta din Parlamentul European pentru apararea prezentei crucifixelor in scoli, in cazul Italiei, a provocat zazanie intre deputatii europeni, chemati sa voteze astazi, joi 17 decembrie 2009, pe aceasta tema.


Problema a fost ridicata de catre un membru al Ligii Nord-Italiene, Mario Borghezio.

inveninati de recenta decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului de condamnare a prezentei crucifixelor in scolile italienesti, reprezentantii alesi au prezentat un proiect de rezolutie – fara a avea caracter obligatoriu – in numele grupului lor.

Acest text spune ca " problema crucifixelor in scoli ramane responsabilitatea exclusiva a statelor membre si a regiunilor acestora".

in acest proces, conservatorii Partidului popular european (PPE), ai carui membri sunt alesi din partidul lui Silvio Berlusconi, precum si dintre cei ai presedintelui francez Nicolas Sarkozy (UMP), au elaborat, de asemenea, un text.

Ei apara "libertatea statelor membre (UE) de a afisa simbolurile religioase in locuri publice, atata timp cat aceste simboluri fac parte din traditie si constituie identitatea poporului".

Textul a provocat un disconfort delegatiei franceze din cadrul grupului PPE, venind in momentul in care in Franta are loc o dezbatere controversata asupra identitatii nationale.

Conform unei surse apropiate acestui grup, alesii francezi, angajati in apararea laicitatii in tara, ar fi trebuit sa se abtina de la votul programat astazi.

in ceea ce priveste grupul socialist, el a pregatit, de asemenea, un text, chiar daca mai moderat, dar care recunostea "libertatea statelor membre de a afisa public toate simbolurile religioase." Acesta a fost, in cele din urma, retras.

in forma sa actuala, rezolutia aprobata de alesii stangii italiene nu a avut nicio sansa sa treaca de socialistii francezi, foarte angajati in respectarea laicitatii.

"O astfel de fraza nu poate fi acceptata", a declarat pentru AFP socialista frantuzoaica, Catherine Trautmann. "Oricum, noi am fost impotriva principiul unei astfel de rezolutii: nu judecam si nu comentam decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului", a adaugat ea.


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.