Obama a chemat la “rezistenta in fata anti-semitismului si a ignorantei”

Lacasuri Ortodoxe: din Cracovia (Polonia)
Obama a chemat la "rezistenta in fata anti-semitismului si a ignorantei"

Presedintele US, Barack Obama a chemat miercuri, 27 ianuarie 2010, la "rezistenta impotriva antisemitismului si ignorantei", intr-un mesaj difuzat in Cracovia (sud), ocazionat de cea de-a 65-a aniversare de la eliberarea Auschwitzului instituit de Germania nazista in Polonia ocupata.


Generatiile actuale ar trebui "sa lupte impotriva antisemitismului si ignorantei in toate formele sale, refuzand sa devina martore a raului, ori de cate ori acestea isi arata fata lor hidoasa”, a spus Obama.

Obama a chemat la "rezistenta in fata anti-semitismului si a ignorantei"

"Avem datoria sfanta sa ne amintim de cruzimea care a existat aici", a spus el, in mesajul video difuzat in fata celor aproximativ 700 de participanti la o conferinta organizata de Congresul Evreiesc European din Cracovia, inaintea ceremoniilor ocazionate de aniversarea eliberarii lagarului.

"Avem datoria sfanta sa ne amintim de gandirea deviata care a condus catre acest lucru, de modul in care o tara mare al culturii si a stiintei a cedat celui mai rau instinct al omului si a realizat crime in masa", a mai spus el, referindu-se la Germania sfarsitului anilor 1930.

Supravietuitorii lagarului nazist Auschwitz-Birkenau, eliberati cu 65 de ani in urma, s-au reunit miercuri alaturi de soldatii fostei Armatei Rosii si de personalitati, printre care si primul-ministru israelian Benjamin Netanyahu, in memoria victimelor.

Obama a chemat la "rezistenta in fata anti-semitismului si a ignorantei"

Tabara a fost deschisa in iunie 1940 in apropierea orasului Oswiecim, redenumit Auschwitz de germani, pentru a fi inchisi prizonierii politici polonezi, fiind mai apoi destinata, din 1942, in principal exterminarii evreilor europeni.

Pe 27 ianuarie, trupele Armatei Rosii au descoperit tabara, in timp ce inaintau spre vest. Existau 7000 supravietuitori. in 2005, ONU a declarat aceasta zi Ziua internationala a comemorarii victimelor Holocaustului.

© Alex_Daniel Rotariu / redactie – informatie publicata in saptamanalul "Monitor Lacasuri Ortodoxe" (2/2010)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.