A decedat fostul sef rabin sefard al Israelului, Mordechai Eliahu

Lacasuri Ortodoxe: din Ierusalim / AFP
A decedat fostul sef rabin sefard al Israelului, Mordechai Eliahu

Fostul sef rabin sefard al Israelului, Mordechai Eliyahu, si lider spiritual al miscarii sioniste religioase, a murit luni, 7 iunie 2010, la Ierusalim, la varsta de 81 de ani, in urma unei boli de lunga durata, a afirmat presa locala.


Nascut intr-o familie rabinica din Ierusalim, in 1929, el a reusit in 1983 sa se ocupe, dupa rabinul Ovadia Yosef, de carma rabinatului sefard din Israel.

Devenit, in anii ‘70, unul dintre liderii spirituali majori ai sionismului religios, acesta s-a opus oricarei retrageri din teritoriile palestiniene, in special evacuarii Fasiei Gaza, din vara anului 2005, de catre Israel.

in anii ‘50, el a executat o pedeapsa cu inchisoarea, de zece luni, pentru ca a participat la atacurile impotriva laicilor, in sanul unei retele teroriste care urmarea sa aplice legea evreiasca in Statul Israel.

Autor a zeci de carti despre legea religioasa evreiasca, rabinul Eliyahu a creat, de asemenea, mai multe asociatii destinate difuzarii mesajului legii evreiesti in intreaga tara.

Internat in aprilie 2008 pentru probleme cu inima, starea lui de sanatate se deteriorase puternic in ultimele zile.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.