Preotul catolic disident maghiar Gyorgy Bulanyi a murit, la varsta de 92 de ani

Lacasuri ortodoxe: din Budapesta – Ungaria
Preotul catolic disident maghiar György Bulanyi a murit, la varsta de 92 de ani

Unul dintre liderii disidenti ai dictaturii comuniste din Ungaria, si una dintre marile figuri ale catolicismului maghiar al secolului XX, preotul György Bulanyi, a murit duminica, 6 iunie 2010, la Budapesta, la varsta de 92 ani, a anuntat luni secretarul Ordinului piarist maghiar, Laszlo Szilvasy.


Frate Piarist si fondator al comunitatii catolice Bokor, care pledeaza pentru non-violenta, György Bulanyi a fost persecutat in urma angajamentului sau impotriva dictaturii comuniste din Ungaria (1948-1989). in 1952, el a fost condamnat la inchisoare pe viata, dar a fost eliberat in 1956. inchis din nou, in 1958, a fost gratiat in 1960.

Avand in vedere reprimarea aparatului de stat comunist, el a fost tinut departe de ierarhia catolica, de unul dintre cei mai inalti oficiali, primatul Ungariei si cardinalul-arhiepiscop de Esztergom si Budapesta in perioada 1987 – 2002, Laszlo Paskai, acuzat pentru colaborarea cu serviciile secrete comuniste.

Sub presiunea autoritatilor comuniste, si, de asemenea, datorita spiritului progresist al teologiei sale, acesta a suferit, deopotriva, si de pe urma maniei Bisericii Catolice dupa anii ‘70, Conferinta episcopala Maghiara interzicand miscarea Bokor in 1981. in 1997, Vaticanul si episcopii maghiari au incetat oficial prigoana.

A avut mai multe mii de adepti si a devenit un simbol al curajului crestin pe intregul continent.

Ordinul parist, de drept pontifical, a fost fondat in 1617 de preotul spaniol Iosif Calasanz, cu intentia de a se ocupa de educatia saracilor, numarand astazi 1421 religiosi in intreaga lume.

©Traducere si Redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.