publicat în: Arhivă

Evreii tunisieni refuza sa-si paraseasca tara, conform unui lider evreu

perez_trabelsiLacasuri Ortodoxe: din Tunis
Evreii tunisieni refuza sa-si paraseasca tara, conform unui lider evreu

Evreii din Tunisia refuza sa-si paraseasca tara, si isi exprima nemultumirea fata de "incurajarile" venite din partea guvernului israelian de a emigra in Israel, a declarat pentru AFP, marti, 29 martie 2011, presedintele comunitatii evreiesti din Djerba, Perez Trabelsi.

Guvernul israelian a alocat duminica un buget de ajutorare a tunisienilor evrei care doresc sa emigreze in Israel.


"Suntem in primul rand tunisieni si nu avem nicio problema, traim ca oricine altcineva si niciun evreu nu va parasi tara", a spus el, subliniind nemultumirea "comunitatii evreiesti fata de declaratiile oficialilor israelieni privind situatia lor din Tunisia".

"Oficialii israelieni au informatii false despre situatia noastra", a declarat Trabelsi, in acelasi timp si presedinte al Ghriba, cea mai veche sinagoga din Africa, de pe Insula Djerba, la 500 km sud de Tunis.

"?tim ca exista o primejdie reala pentru evreii din Tunisia, multi dorind sa emigreze in Israel. Vom creste alocatia de integrare, pentru a le permite acestora sa faca acest lucru", a declarat primul-ministru israelian Benjamin Netanyahu, citat intr-o declaratie oficiala, dupa cum a informat in editiile trecute Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Autoritatile tunisiene au condamnat "puternic" "amestecul intern" si "incercarea de a deteriora imaginea Tunisiei dupa revolutie, si de a crea suspiciuni cu privire la securitatea, economia si stabilitatea acesteia".

Ministerul israelian de Externe s-a declarat marti "uimit" de emotiile Tunisiei.

"Suntem surprinsi de faptul ca emigrantii tunisieni sunt cu miile la portile Europei, si nu a mai comentat deloc Ministerul Afacerilor Externe Tunisian. Cu toate acestea, Departamentul a sarit imediat atunci cand un numar de evrei tunisieni emigreaza in Israel", a declarat pentru AFP Yigal Palmor, purtator de cuvant al Departamentului.

Comunitatea evreiasca tunisiana numara aproximativ 1.500 de membri: 1.200 in Djerba (sud), iar restul in jurul capitalei, conform lui Trabelsi.