Acuzata de un avocat evreu de renume, Norvegia neaga orice forma de anti-semitism

Alan DershowitzLacasuri Ortodoxe: din Oslo
Acuzata de un avocat evreu de renume, Norvegia neaga orice forma de anti-semitism

Guvernul si universitarii norvegieni s-au aparat vineri, 1 aprilie 2011, de acuzatia de anti-semitism sau de partinire anti-israeliana, dupa critici venite din partea unui avocat american evreu, renumitul profesor Alan Dershowitz.

“Noi condamnam anti-semitismul”, a spus ministrul de externe norvegian, Jonas Gahr Stoere, intr-un articol publicat de ziarul de referinta norvegian Aftenposten.


intr-un comentariu intitulat “Norvegia este a evreilor: nu esti binevenit aici”, publicat in aceasta saptamana in The Wall Street Journal, Alan Dershowitz, profesor de drept la Harvard, a denuntat refuzul celor trei universitati importante din tara de a-i permite sa vorbeasca despre problemele Orientului Mijlociu.

Acest episod a avut loc in timp ce el se afla in Norvegia, la invitatia unui grup pro-Israelian.

Dialogul oficial sustinut de autoritatile norvegiene este “partinitor”, a scris el. “Hamas si sustinatorii sai sunt invitati sa participe la acest dialog, dar suporterii Israelului sunt exclusi in numele unui boicot implicit”, a adaugat el.

Conform acestuia, Universitatea din Oslo nu si-a justificat refuzul sau, cea din Trondheim a considerat ca problema este prea “controversata”, iar cea din Bergen i-a cerut sa comenteze pe seama afacerii OJ Simpson, “cu conditia sa accepte promisiunea de a nu pomeni nimic despre Israel”.

Pe forumul sau, Stoere a spus ca “institutiile ce tin de educatie ar trebui sa lase loc diversitatii de opinii si cercetarii”, dar ca “el va reveni in fiecare institutie de invatamant care va decide sa-l invite sa vorbeasca”.

Universitatea din Oslo, de partea sa, afirma ca Dershowitz nu ar fi contactat-o niciodata direct, iar ea nu avea oricum “capacitatea disponibila la data sugerata” de catre organizatia din spatele invitatiei.

“Universitatea din Oslo este, de felul sau, oponenta boicotajului academic”, a asigurat rectorul ei, Ole Petter Ottersen.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.