Voalul si barba sunt permise in fotografiile tip pasaport in Tunisia

Lacasuri Ortodoxe: din Tunis
abolirea poligamiei si a rpudierii in TunisVoalul si barba sunt permise in fotografiile tip pasaport in Tunisia

Articol trad si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

Tunisienele vor putea in curand sa poarte valul musulman pe cardurile lor de identitate, in fotografie, a anuntat Ministerul de Interne.

“Ministerul de Interne va autoriza emiterea, in curand, a cartii de identitate nationala pentru femeile care poarta valul in fotografiile lor tip pasaport”, potrivit comunicatului ministerului, citat de agentia TAP.

Din punct de vedere tehnic, Ministerul a pregatit un amendament la un decret din 1993 – “care urmeaza sa fie adoptat in urmatoarele zile, conform caruia femeile trebuia sa isi arate fetele si ochii in fotografiile pentru pasaport” – care sa autorizeze fotografierea femeilor cu voal, voalul ascunzandu-le doar parul.


“Aceasta masura se inscrie intr-o serie de reforme in slujba principiilor si valorilor revolutiei din Tunisia, pentru garantarea respectarii libertatilor publice si individuale”, conform ministerului.

Barbatii au dreptul sa poarte barba in fotografiile de pe cardul de identitate, incepand din 12 februarie. Anterior, ei trebuia sa se rada pentru fotografiile acestor documente.

Tunisia este o exceptie in lumea araba, prin drepturile pe care le-a acordat incepand din 1956 femeilor, in Codul statului personal (CNP).

Promulgat in 1956, CNP a desfiintat inclusiv poligamia si repudierea femeii de catre barbatul ei.

Intrata in legalitate la 1 martie 2011, dupa caderea regimului lui Zine El Abidine Ben Ali in 14 ianuarie, Miscarea islamista tunisiana Nahda a declarat ca nu se opune NPC, in ce priveste valul islamic.

“Nu am gasit nimic in Codul Statului Personal, care sa fie incompatibil cu convingerile noastre, cu principiile si valorile noastre”, a declarat la 8 martie pentru AFP Bhiri Noureddine, membru al Biroului Politic al-Nahda, in timpul Zilei Mondiale a Femeilor.

in ciuda acestor asigurari, organizatiile de aparare a drepturilor civile ale femeilor sunt ingrijorate de posibila retragere a NPC.

“Nu se pune problema sa facem concesii, sa stam linistiti sau sa acceptam obscurantismul celor care vor sa se intoarca in urma cu 14 secole”, a declarat la mijlocul lunii martie militanta Fathia Baazi, in timpul Conferintei “Egalitate si cetatenie”, organizata de patru ONG-uri locale, printre care si Asociatia Femeilor Democrate din Tunisia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.