Muzeul de Arta Islamica din Cairo, cel mai mare din lume, se redeschide

Lacasuri Ortodoxe: din Cairo
Muzeul de Arta Islamica din Cairo, cel mai mare din lume, se redeschide

Muzeul de Arta Islamica din Cairo, cel mai mare din lume, a fost inaugurat sambata, 14 august 2010, dupa opt ani de restaurare, au spus oficialii egipteni, citati de France Press.

© Traducere si redactare: Andreea Zahariea – pentru Lacasuri Ortodoxe®


Cladirea renovata a fost inaugurata de catre Presedintele egiptean Hosni Mubarak, impreuna cu mai multi dintre ministrii sai, printre care si cel al Culturii, Farouk Hosni si seful Antichitatilor egiptene, Zahi Hawass.

Publicul va avea totusi de asteptat pana la inceputul lunii septembrie 2010 pentru a intra in cladire.

Aproximativ 2.500 piese de mare valoare artistica si istorica, selectate dintr-un fond de 100.000 de obiecte, sunt expuse in 25 de incaperi.

Muzeul, situat in centrul orasului Cairo, intr-o cladire din 1903, a fost initial creat pentru a proteja aceasta parte a bogatului patrimoniu de antichitati egiptene de jefuitori.

Restaurarea cladirii a inceput in 2003, urmarind sa cinsteasca cultura si istoria islamica a Egiptului, mai putin populare decat antichitatile faraonice pentru milioanele de turisti care viziteaza tara in fiecare an.

Printre piesele cele mai remarcabile s gasesc o cheie incrustata in aur, din Kaaba, edificiul central al Marii Moschei din Mecca, sau cel mai vechi cunoscut dinar islamic, datand din anul 697.

Mai multe manuscrise rare ale Coranului sunt expuse si ele, de asemenea, si tapiserii persane sau ceramica otomana, precum si instrumente vechi de astronomie, arhitectura sau chimie.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 30/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.