Steaguri in berna in Indonezia. Proteste impotriva atacurilor asupra bisericilor crestine

Lacasuri Ortodoxe: din Jakarta/AFP
Steaguri in berna in Indonezia. Proteste impotriva atacurilor asupra bisericilor crestine

Sute de indonezieni au participat la o rugaciune de priveghere, si au cerut duminica, 15 august 2010, presedintelui Susilo Bambang Yudhoyono, sa opreasca atacurile islamistilor impotriva bisericilor crestine din tara.

© Traducere si redactare: Bogdan Roman – pentru Lacasuri Ortodoxe®


Steaguri in berna in Indonezia, protestatarii – in cea mai mare parte crestini – s-au rugat si au cantat imnuri.

"Presedintele si guvernul au incalcat drepturile constitutionale ale minoritatilor de a-si practica religia in mod liber", a declarat pentru AFP organizatorul privegherii, Judianto Simanjuntak. "Ei au cedat presiunii grupurilor musulmane si au ajutat la inchiderea bisericilor, iar atacurile continua. Cerem presedintelui sa fie responsabil si sa garanteze libertatea cultelor".

La sfarsitul lunii iulie, aparatorii drepturilor omului au cerut puterii sa actioneze ferm impotriva recrudescentei atacurilor ce vizeaza locasurile crestine de cult din ultimii doi ani.

"Grupurile violente care ii vizeaza pe crestini" au incalcat libertatea religioasa de 28 de ori de la inceputul anului, in timp ce 17 cazuri au fost raportate in 2008 si 18 in 2009, a declarat institutul Setar pentru democratie si pace.

Violentele, comise adesea de organizatiile radicale musulmane, au dus la distrugerea partiala sau totala si la inchiderea mai multor biserici, a declarat respectatul institut, cu sediul la Jakarta.

"Astfel de incidente incalca legea si drepturile omului. Presedintele si guvernul au fost foarte rezervati pe marginea acestui subiect si nu garanteaza securitatea cetatenilor in cauza", regreta Bonar Tigor Naipospos, director adjunct al Setar.

"Nu putem permite ca astfel de acte sa continue, iar situatia sa nu fie calma in aceasta tara", a adaugat el.

Constitutia Indoneziana, cea mai populata tara musulmana din lume, cu aproape 90% din populatie pretinsa islamista, garanteaza libertatea cultelor.

Parlamentarii au reclamat de curand ca guvernul sa interzica Frontul Aparatorii Islamului (FPI), o militie radicala vizata pentru operatiunile sale dure in "restabilirea ordinii morale" si lupta impotriva "crestinismului".

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 30/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.