publicat în: Arhivă

Un muftiu sarb solicita “autonomie” pentru o regiune din sudul Serbiei (Sandzak)

Lacasuri Ortodoxe: din Belgrad
Un muftiu sarb solicita "autonomie" pentru o regiune din sudul Serbiei (Sandzak)

Un muftiu sarb a cerut "autonomie" pentru Sandzak, o regiune din sudul Serbiei, afectata de criza economica, unde musulmanii sunt majoritari, argumentand ca "drepturile si libertatile omului" in comunitatea locala sunt "in pericol".


intr-un interviu acordat astazi, joi, 16 septembrie 2010, pentru cotidianul Vecernje Novosti, muftiul Muamer Zukorlic a declarat ca "autonomia" musulmanilor din Sandzak este necesara pentru a se pune capat "discriminarii" organizatiei pe care o conduce, "Comunitatea islamica" (IZ), pe care acesta o considera o victima.

"Drepturile omului si libertatea" musulmanilor din Serbia "sunt in pericol", a continuat muftiul, invitandu-i pe "observatorii internationali" sa monitorizeze situatia, a declarat Zukorlic.

"Sa le permitem observatorilor sa vina si sa stabileasca asta. Este, totodata, si in interesul Serbiei", a declarat Zukorlic, ziarului.

Muftiul nu a explicat pentru Vecernje Novosti ce presupune "discriminarea" a carei victima pare a fi organizatia sa, pe tema autonomiei" in Sandzak, o regiune grav afectata de somaj.

Cu toate acestea, Zukorlic a avut recent replici foarte severe fata de o alta organizatie care ii reprezinta pe musulmanii din Serbia, "Comunitatea Islamica din Serbia" (IZS), condusa de muftiul Adem Zilkic.

Ea are sediul in Belgrad si mentine relatii stranse cu autoritatile sarbe, ceea ce l-a facut pe Zukorlic sa vorbeasca despre discriminare la adresa sa.

Luptele si rivalitatea dintre IZ si IZS sunt vechi si cu radacini adanci.

"Comunitatea Islamica" a lui Zukorlic beneficiaza de sustinerea muftiului din Bosnia, Mustafa Ceric.

Conform recensamantului din 2002, comunitatea musulmana sarba se ridica la 240.000 de persoane, sau la 3,2% din populatia sarba, formata din aproximativ 7.5 milioane de persoane, majoritatea crestini ortodocsi.

Sustinatorii lui Zukorlic au starnit unele emotii in Serbia, saptamana trecuta, atunci cand au iesit in strada pentru a sarbatori victoria echipei nationale turce impotriva Serbiei la Campinatul Mondial de baschet de la Istanbul.

Potrivit muftiului, insa, aceasta a fost un "avertisment".

"Belgradul este acum brusc in stare de soc… Dupa aceea, autoritatile trebuie sa abordeze in mod serios reintegrarea acestei regiuni (Sandzak)", a mai spus el.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010