Multora dintre oficialii de stat sarbi, nu li s-ar fi permis participarea la ceremonia intronizarii noului Patriarh sarb Irinej, la Pec

Multora dintre oficialii de stat sarbi… nu li s-a permis participarea la ceremonia intronizarii noului Patriarh sarb Irinej, la Pec

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Multi reprezentanti oficiali ai Serbiei nu au primit permisiunea de a participa la ceremonia de intronizare a noului patriarh sarb Irinej, care a avut loc in orasul Pec, acolo unde, in Kosovo, Primatii sarbi sunt inscaunati de opt secole.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


"Vreau sa va spun ca multor reprezentanti ai statului sarb, care au dorit sa participe la ceremonia de inscaunare a noului Patriarh, nu li s-a permis acest lucru”, a afirmat un membru al delegatiei care reprezenta Biserica Ortodoxa Rusa la festivitatile din Pec, vicepresedintele Departamentului pentru Relatii Externe ale Bisericii al Patriarhiei Moscovei, Protopopul Nikolai Balasov, pentru un corespondent Interfax.

Potrivit acestuia, a fost o decizie luata de autoritatile din Kosovo, prin care se specifica faptul ca "oficialii sarbi vor obtine o permisiune doar daca liderii autoproclamatei republici din Kosovo vor emite o invitatie oficiala".

S-a reusit, mai apoi, sa se ajunga la un acord care sa permita presedintelui sarb, Boris Tadic, sa participe la intronizare, insa autoritatile din Kosovo i-au "instruit" pe participantii la ceremonie sa vina in Kosovo doar in seara din ajunul intronizarii, a doua zi ei trebuind sa plece spre Belgrad.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.