publicat în: Arhivă

Mitropolitul Ilarion multumeste catolicilor pentru asistenta activa si gratuita oferita ortodocsilor de peste hotare. Raspuns catre latura “conservatoare” a ortodocsilor

Mitropolitul Ilarion a multumit catolicilor pentru asistenta lor activa oferita ortodocsilor de peste hotare

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
?eful Departamentului pentru Relatii Externe ale Bisericii din Patriarhia Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, a remarcat asistenta activa prestata in favoarea credinciosilor ortodocsi de peste hotare de catre reprezentanti ai altor confesiuni crestine.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


"Analizand cooperarea noastra cu Biserica Catolica, vedem clar cum conationalilor nostri din strainatate li se ofera premisele necesare efectuarii slujbelor religioase, organizarii de scoli duminicale si stabilirii unui mediu ortodox de comunicare", a declarat Mitropolitul Ilarion intr-un interviu postat, miercuri, 6 octombrie 2010 de Biserica Ortodoxa Rusa.

Potrivit acestuia, multe comunitati nou create de ortodocsii de peste hotare folosesc cladirile bisericilor comunitatilor non-ortodoxe, in primul rand ale catolicilor.

"Vedem cum catolicii le ofera credinciosilor ortodocsi sansaa de a se ruga in bisericile pe care ei le detin, si mai ales fara nicio taxa", a mai spus Mitropolitul Ilarion.

El a mai amintit si numarul fostilor catolici si protestanti care s-au convertit la Ortodoxie si care s-au alaturat astfel comunitatilor ortodoxe din strainatate, de multe ori ca urmare a casatoriilor mixte.

"Toti aceia care se considera pe ei insisi ‘grupari conservatoare ale bisericii’ trebuie sa stie cat de dificil este sa obtii permisiunea construirii unei biserici in Europa de Vest, si sa obtii o aprobare de la autoritatile locale! ?tiu ei oare despre asistenta acordata noilor noastre eparhii de catre episcopatele catolice si chiar de comunitatile protestante?", a intrebat Mitropolitul Ilarion.

Acesta a mai cerut, de asemenea, adversarilor sai, sa se gandeasca la acei rusi care au devenit imigranti ilegali in Occident si care au reusit sa obtina documentele necesare de lucru "cu ajutorul Organizatiilor catolice si protestante de caritate, la solicitarea Eparhiilor Ortodoxe Ruse".

in acelasi timp, mentionand provocarile din cadrul relatiilor dintre Bisericile Ortodoxa si Catolica, Mitropolitul Ilarion a declarat ca exista un refuz intentionat al Greco-catolicilor, din motive de expansiune politica (Ucraina), care complica situatia, si peste care trebuie trecut in solutionarea problemelor dintre ortodocsi si catolici astazi.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010